Amsterdam: Ymere misleidt, de strijd gaat door!

De bezettingsactie van de Jasmijnstraat 1 afgelopen zondag, waarover we u eerder al informeerden, is goed verlopen. Nog diezelfde middag zijn wij begonnen met het opknappen van de woning en het inrichten van actiecentrum ‘De Winterjasmijn’. Zowel aan de deur als per e-mail hebben we in de afgelopen dagen veel enthousiaste en strijdvaardige steunbetuigingen van buurtbewoners ontvangen, soms zelfs in de vorm van meubels, klusmaterialen en gelddonaties!

Toevallig werd twee dagen na de actie het resultaat van het overleg tussen het stadsdeel en Ymere bekend gemaakt, waarop Ymere met een nieuwsbrief naar buiten kwam waarin met koeieletters “Start aanpak renovatie” en “Bewoners worden betrokken bij maken Plan van Aanpak” vermeld stond. Ook verschillende media openden gretig met “Geen sloop Van der Pekbuurt”. Echter, als we de resultaten van het overleg er in detail op na slaan, zien we dat de enige verandering is dat de sloop van het voorbeeldblok aan de Begoniastraat tijdelijk is uitgesteld, wat betekent dat het op langere termijn nog steeds kan plaatsvinden. Nog veel belangrijker is dat de sloop van grote delen van de rest van de wijk, met de bijbehorende gevolgen voor het sociale en monumentale karakter, nog niet van de baan is. Ook geloven we er niets van dat Ymere opeens geinteresseerd is in de mening van bewoners, nadat de woningcorporatie ons langer dan 8 jaar aan het lijntje gehouden heeft.

Wij vinden het klinklare onzin dat renovatie te duur zou zijn, zoals Ymere stelt. De Van der Pekbuurt functioneert als melkkoe van de woningcorporatie: Er is tientallen jaren huur betaald door duizenden bewoners, zonder dat er enige uitgaven van enige omvang zijn gedaan in de buurt. Dat geld is van de buurt en moet gebruikt worden om de buurt zo snel mogelijk op te knappen en toekomstbestendig te maken voor de huidige bewoners.

Het moge duidelijk zijn: Ymere komt weer eens met mooie woorden, maar wij willen mooie daden zien! Tot die tijd strijden wij door!

Actiecentrum Winterjasmijn
Jasmijnstraat 1, Amsterdam
winterjasmijn [at] mail [dot] com
http://winterjasmijn.wordpress.com/