Ghent: Het vonnis geeft Pandemisten 8 dagen om te vertrekken zodra Stad Gent de deurwaarder stuurt.

Een te verwachten termijn. Want eigendomsrecht is groter dan woonrecht. Logisch toch? Dat is alleszins de logica van de rijken. Voor wie geen woning heeft is dat minder logisch. “Maar dat is hun probleem.” Onder de Pandemisten zijn er effectief een aantal mensen die nu geen woning meer gaan hebben, maar gelukkig wel ergens tijdelijk terecht kunnen. Dat is minder vanzelfsprekend voor zij die geen papieren hebben. “Maar dat is hun probleem.”

We hadden misschien een langere termijn kunnen krijgen van de Vrederechter indien we meer moeite hadden gestoken in het BEWIJZEN van onze positieve invloed op de buurt. Maar eerlijk gezegd houden wij ons veel liever bezig met het ZIJN van een positieve invloed op de buurt. Door talloze evenementen te organiseren en mensen te laten proeven van de vrijheid van zo’n plek.

De strijd bij het gerecht is er een die ommuurd is door wetten. Een systeem dat is gemaakt door de machthebbers zodat er weinig tot niks verandert. Want veel van die wetten zijn er om het kapitalisme en zijn uitbuiting te beschermen en niet de mensen, dieren, planeet. Aan dat systeem doen wij liefst niet mee. Wij geloven in directe actie en blijven kraken. Omdat het nodig is.

En wat gebeurt er nu met het Vredeshuis? Dat wordt verkocht aan de hoogste bieder. Inderdaad, geprivatiseerd. Een trieste zaak voor de inwoners van Gent. En al zeker voor de organisaties die in het Vredeshuis zaten en nu nog steeds geen grote ruimte ter beschikking hebben. En zo zijn er in Gent nog vele andere privatiseringen. We kunnen enkel hopen dat de Stad eens begint door te hebben dat hun privatiseringsbeleid schadelijk is op vele vlakken. Voor de inwoners maar op lange termijn ook voor de Stad zelf. Want zij is nu haastig op zoek naar meer geld en verkoopt dus hier en daar publieke gebouwen. Terwijl het geld straks opnieuw op is en ze alleen maar minder patrimonium zullen overhouden.

En als die Stad, zoals ze beweert, effectief open staat voor onze actie. Dan zou die dus ook kunnen wachten met de betekening van het vonnis totdat er een nieuwe eigenaar is. Want wij weten dat Stad Gent op zoek is naar een tijdelijke invulling voor het gebouw. Waarom kunnen wij dat niet zijn? Zijn we te kritisch naar hun zin? Onthullen we te veel waarheden? Als wij hier nog even zouden kunnen blijven zou dat in ieder geval interessant zijn voor de buurt en iedereen die nood heeft aan een plek om zich vrij te voelen. En natuurlijk om verder actie te voeren.

Verder wensen wij Groen en de andere liberalen veel succes bij de verkiezingen. De politiek faalt. En nieuwe anarchisten worden geboren.

Groetjes,
De Pandemisten
20 maart 2023

‘t Vredeshuis
Sint-Margrietstraat 9
9000 Ghent, België
pandemisten [at] riseup [dot] net
https://squ.at/r/96i4


Een paar kraakpanden in België: https://radar.squat.net/nl/groups/country/BE/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in België: https://radar.squat.net/nl/groups/country/BE
Evenementen in België: https://radar.squat.net/nl/events/country/BE