Amsterdam: russische miljardair probeert krakers miljoenenpand te intimideren in aanloop naar hoger beroep

Activisten die afgelopen oktober het miljoenenpand (Vossiusstraat 16) van de gesanctioneerde Russische miljardair Arkady Volozh introkken, hebben komende woensdag het hoger beroep.

Volozh, oprichter van de Russische zoekmachine Yandex, verloor in november zijn rechtszaak tegen de krakers. Toen oordeelde de rechter dat de krakers het pand niet hoefden te ontruimen, gezien het pand niet gebruikt mag worden door de sancties tegen Volozh. Volozh mag de Europese Unie niet meer betreden en zijn eigendom in de EU niet gebruiken sinds hij op de EU-sanctielijst is geplaatst voor het verspreiden van Russische oorlogspropaganda middels zijn zoekmachine. Volozh had de Nederlandse autoriteiten om toestemming kunnen vragen om in de Vossiusstraat te verblijven, maar dat heeft hij niet gedaan omdat hij volgens hem de eigenaar is en geen toestemming hoeft te vragen. De juridische situatie blijft ongewijzigd sinds november, aangezien Volozh nog steeds op de EU-sanctielijst staat. Hij zal niettemin zijn geluk opnieuw beproeven in een hoger beroep dat aanstaande woensdag zal plaatsvinden.De krakers melden dat de tegenpartij op het laatste moment bewijs heeft ingediend in een poging de nieuwe bewoners in diskrediet te brengen. Het bewijsmateriaal omvat video’s en foto’s genomen vanuit het gekraakte gebouw en screenshots van een interne groeps-chat. Volgens de krakers zijn deze video’s zonder hun medeweten en toestemming genomen over een periode van twee maanden door een man die beweerde een vluchteling uit Oekraïne te zijn die een verblijfplaats nodig had. De krakers verklaarden:

“Deze persoon kwam in nood naar ons toe en vroeg om een verblijfplaats. Hij stelde zich voor als een Oekraïense vluchteling die net aan de oorlog was ontsnapt. Wij stelden onze ruimte voor hem open en ontvingen hem met open armen. Het is ons nu duidelijk geworden dat hij ons heeft bespioneerd en informatie doorgaf aan de advocaten van Volozh in een poging ons in diskrediet te brengen en uiteindelijk te laten ontruimen. We hebben geen idee of deze persoon vanaf het begin is ingehuurd of dat hij later is benaderd en gedwongen, omgekocht of geïntimideerd om informatie te geven. Het spreekt voor zich dat we absoluut walgen van de uitbuiting van degenen die getroffen zijn door de oorlog, ongeacht hoe deze situatie is ontstaan. Wij zijn niet verrast dat Volozh smerige trucs inzet, maar het blijft schokkend dat het advocatenkantoor Wolfs Advocaten zich schuldig maakt aan dit soort schemerige praktijken.”

De krakers zeggen dat ze niet denken dat de last-minute inzendingen de zaak zullen veranderen en dat ze niet zeker weten wat Wolfs Advocaten met deze video’s probeert te bereiken. De juridische situatie van Volozh blijft ongewijzigd, gezien hij nog altijd op de sanctielijst staat en geen procedure is begonnen bij het Europees Hof van Justitie om hem van de lijst te verwijderen.

De bewoners van Vossisusstraat 16 en hun aanhangers organiseren aanstaande zondag om 15.00 uur een demonstratie op het Leidseplein. Zij moedigen supporters aan om naar de demonstratie te komen en brieven te schrijven ter ondersteuning, die als bewijs gebruikt kunnen worden in de rechtbank.

Vossiusstraat 16
1071AB Amsterdam
Nederland
vossiusstraat16 [at] riseup [dot] net
https://squ.at/r/91hd


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL


Indymedia: https://indymedia.nl/node/53248