Amsterdam: Update kraakpand Binnenkadijk 478

Wij, de nieuwe bewoners van de woning aan de Binnenkadijk 478, werden op maandag 27 maart door de Alliantie benaderd en voor een gesprek uitgenodigd. Met de kraak van dit appartement steunen we een reeds bestaande strijd en protest rond het plan van de Alliantie om 140 sociale huurwoningen in het Entrepotdok-complex te verkopen (een uniek project dat is ontworpen om sociale woningen, woongroepen en huurders uit het middensegment gezamenlijk te huisvesten), en om onszelf van huisvesting te voorzien in een stad die steeds onleefbaarder is geworden voor mensen met een lager inkomen.
Gezien de veronderstelde missie/visie van de Alliantie als woningcorporatie om bewoners van Amsterdam van betaalbare woonruimte te voorzien, hoopten we op een vriendschappelijk gesprek gericht op het vinden van een oplossing die gunstig is voor alle betrokken partijen. Helaas is daar niets van terechtgekomen. De woning stond al zeven maanden leeg zonder duidelijke reden (de vorige bewoners werden om bureaucratische/juridische formaliteiten uitgezet) en er werden geen plannen voor de toekomst openbaar gemaakt of zelfs aan de bewoners gecommuniceerd. Toevallig informeerde de Alliantie de bewoners van het complex kort na de kraak voor het eerst over verschillende mogelijke toekomstscenario’s voor de woning. Het is niet de eerste keer dat een dergelijk toeval zich voordoet. Ondanks het feit dat de plannen van de Alliantie voor de woning zich in de beginfase bevinden en op dit moment slechts ideeën zijn, zijn ze van plan om ons zo snel mogelijk te ontruimen en daarmee dakloos te maken. Een merkwaardige benadering voor een woningcorporatie, die in tegenspraak is met hun eigen kernwaarden en bovendien met gebruikelijke wettelijke maatstaven die worden toegepast op kraakzaken. Het recht op huisvesting wordt – althans in theorie – alleen van mensen afgepakt als er een concreet toekomstig plan voor de betreffende huisvesting bestaat (onderbouwd door bewijzen), dat bovendien op het punt staat om te worden uitgevoerd. Dit is duidelijk niet het geval voor Binnenkadijk 478.
Als huidige bewoners hebben wij ons coöperatief en aanspreekbaar opgesteld, en hebben we duidelijk gemaakt dat we de Alliantie niet in hun plannen willen belemmeren om een geschikte (sociale) bestemming te vinden voor deze woning – idealiter in overeenstemming met de oorspronkelijke gebruiksdoeleinden. Dit hebben we duidelijk gemaakt door toe te zeggen om toegang tot de woning te verlenen voor bezichtigingen en door te benadrukken dat we graag in goed contact willen blijven. Het standpunt van de Alliantie en hun aankondiging van aangifte bij de politie (na aanvankelijke terughoudendheid) tijdens ons gesprek was daarom op zijn zachtst gezegd uiterst teleurstellend, vooral omdat de enige reden (die ons werd gegeven) een bezorgdheid was over de toegang tot de woning. Een probleem dat we probeerden op te lossen door onze medewerking te betuigen.
De aanpak van de Alliantie om een ontruiming in gang te zetten zonder een urgent en concreet toekomstig plan te kunnen overleggen, zal dus de oorzaak zijn van het feit dat deze woning wederom langdurig leeg zal komen te staan, wat onwenselijk is voor de bewoners van het complex en ons als bewoners van de woning weer dakloos maakt.


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL


Indymedia https://indymedia.nl/node/53222