Amsterdam: demonstratie tegen ontruiming Vossiusstraat 16

Zondag 9 April 2023, Leidseplein, Amsterdam, 15:00 https://squ.at/r/9c98

Op 12 april om 9:30 heeft de Vossiusstraat 16 de zitting van het hoger beroep. Nadat wij de eerste zaak hebben gewonnen, was Volozh niet tevreden om het erbij te laten. Kom op 9 april om 15:00 naar de demo voor de Vossiusstraat 16!

Volozh, een miljardair met een gekocht Maltees paspoort, werd op de sanctielijst gezet omdat zijn bedrijf Yandex Kremlin-propaganda verspreidde en gegevens van activisten doorgaf aan dit autoritaire regime. Dit alles terwijl het als bedrijf in Nederland geregistreerd stond. De nieuwssite van Yandex is inmiddels opgekocht door de Russische staat en nu denkt het bedrijf gewoon een nieuw blad te kunnen omslaan. Sinds de eerste rechtszaak heeft Yandex hun aanwezigheid in Nederland massaal uitgebreid. Andere EU-landen hebben Yandex-diensten verboden in hun land, maar Nederland niet!

Want dit land vindt het prima om elk bedrijf, ongeacht hun louche praktijken, zich hier te laten vestigen en nauwelijks belasting te laten betalen. Dat zou zogenaamd goed zijn voor de economie. Maar ondertussen is er een woningcrisis, is er een crisis in de gezondheidszorg – wat goed is voor de economie lijkt niet erg goed te zijn voor ons.

Nadat Volozh de rechtszaak tegen de bewoners van de Vossiusstraat 16 verloor, besloot hij in hoger beroep te gaan. Nu demonstreren we tegen het opkopen van onze stad door de rijken die Amsterdam zien als een investering en een leuk speeltuintje voor hun lelijke yuppensmaak. In de documenten die ze aan de rechtbank gaven, zegt zijn zoon dat hij van plan is ‘een paar keer per jaar’ naar Amsterdam te komen, omdat het een ‘echt coole stad’ is.

In plaats van een vakantiehuis voor oligarchen is Vossiusstraat 16 inmiddels een sociaal centrum geworden waar politieke discussies, vergaderingen, feesten en inzamelingsacties plaatsvinden. Vossiusstraat 16 is een huis, maar ook een plaats van verzet en creatie. Het is een plek om samen te komen, je politiek te organiseren en anarchistische alternatieven te bouwen. Wij geloven dat dit een betere manier is om dit enorme herenhuis te gebruiken.

Volozh staat nog steeds op de sanctielijst, hij mag nog steeds niet reizen in de EU, hij heeft nog steeds niets te zoeken in Amsterdam.

Wij zitten in een wooncrisis, maar oligarchen niet! Zij vinden een tweede (of derde, of vierde…) huis in een land dat ze een paar keer per jaar bezoeken (en de rest van de tijd leeg laten staan) prima. Ondertussen worstelen wij om huisvesting te vinden en in de stad te blijven waar we willen wonen.

Op zondag 9 april vindt een demonstratie plaats ter ondersteuning van het kraakpand Vossiusstraat 16 en tegen Yandex en oligarchen. We verzamelen om 15.00 uur op het Leidseplein!

Er zijn niet te weinig huizen, er zijn gewoon te veel rijke mensen!

Vossiusstraat 16
1071AB Amsterdam
Nederland
vossiusstraat16 [at] riseup [dot] net
https://squ.at/r/91hd


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL