Amsterdam: update Vossiusstraat 16 kraakpand

Afgelopen woensdag hebben we de uitspraak van onze rechtszaak gehoord. Zoals velen van jullie misschien al gehoord hebben, hebben wij GEWONNEN! Dit is niet alleen geweldig nieuws voor alle mensen die in het Vossiusstraat kraakpand wonen en er politieke evenementen organiseren, maar voor kraakbeweging in zijn geheel én voor iedereen die graag (Russische) miljardairs hun eigendom afgenomen zien worden.

De advocaat van Volozh probeerde te beweren dat zijn gezin van plan is het gebouw te betrekken. Waarom zouden ze dan het gebouw in drie verschillende adressen hebben onderverdeeld? Waarom zijn er ZES badkuipen? Waarom heeft elke verdieping zijn eigen slot?

De renovaties van het gebouw zijn onrechtmatig verklaard door de rechter. Als wij het gebouw niet hadden gekraakt, zouden zij hun werkzaamheden ongestoord hebben voortgezet — dat zeggen zij zelf. Dat maakt duidelijk dat de sancties op dit moment maar al te gemakkelijk terzijde worden gelegd, en dat de regering niet daadwerkelijk hierop handhaaft.

Keer op keer heeft de overheid arme mensen in het nauw gedreven, terwijl ze de illegale praktijken van de rijken door de vingers ziet. Het belastingstelsel en hun bureaucratie vernietigen het leven van de meest kwetsbaren, terwijl grote bedrijven amper belasting hoeven te betalen en rijke mensen door allerlei constructies de dans ontspringen.

Yandex staat als bedrijf geregistreerd in Nederland. Maar als je de gemiddelde persoon hier erover vraagt, hebben ze nog nooit van dit enorme bedrijf gehoord. Het heeft geen klanten en levert geen diensten in dit land. In plaats daarvan is het actief in Rusland, waar het Kremlin-propaganda promoot. De Nederlandse regering laat elk bedrijf zich hier maar gewoon registreren voor belastingvoordeel, ongeacht hoe onethisch het bedrijf ook is. En wie profiteert hier eigenlijk van? Wij zeker niet – voor ons wordt het steeds moeilijker om een huis of huur te betalen, terwijl vluchtelingen gedwongen worden om in de kou te slapen.

Wij zullen dit gebouw dus gebruiken om politieke en sociale evenementen te organiseren ter ondersteuning van degenen die zich tegen de oorlog verzetten en degenen die in de kou staan – zij het door oorlog of kapitalisme.

We willen iedereen bedanken die ons steun heeft betuigd, iedereen die spullen heeft gebracht, en degenen die contact met ons hebben opgenomen om de ruimte te helpen organiseren. We nodigen iedereen graag uit om zaterdag naar onze open bijeenkomst te komen. Er is nog veel te doen, en er zijn veel mogelijkheden met een gebouw als dit.

Vossiusstraat 16
1071AB Amsterdam
Nederland
vossiusstraat16 [at] riseup [dot] net
https://squ.at/r/91hd


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL