Amsterdam: Spinhuis, discussie-avond Recht Op Stad 29-9

yuppie-cityAanstaande dinsdagavond organiseren wij een discussie-avond over Recht Op Stad in het Spinhuis over gentrificatie. Dit naar aanleiding van de 1 oktober demonstratie op de Dam donderdagavond die wij met het Spinhuis ondersteunen.

Gentrificatie (Engels: gentrification) is in het kort het opwaarderen van een stad en/of wijk. Sloop, nieuwbouw, grote ontwikkelingsprojecten en stijgende huren drijven de oorspronkelijke bewoners hun huizen uit naar de buitenste ringen van de stad. De daklozen worden uit het straatbeeld verwijderd, bureau toezicht doet zijn intrede, de graffiti wordt verwijderd en ondertussen komen ondernemers en de nieuwe rijkere lagen van de samenleving – de ‘gentry’, oftewel goedverdienende young urban professionals: ‘de yuppen’.

Amsterdam verandert snel. In hoog tempo wordt de voorraad sociale woningbouw afgebroken en wonen binnen de ring wordt steeds minder betaalbaar. De goedkope groenteboer verdwijnt en in de plaats komt een dure koffie-tent met moccachino-latte. Is gentrificatie onvermijdelijk? Wat is de rol van de woningcorporaties en het gemeentebeleid? En wat kunnen we leren van de Amsterdamse geschiedenis van sociale woningbouw, buurtverzet en woonstrijd?

Sprekers:
– Cody Hochstenbach (Stadsgeografie UvA)
– Justus Uitermark (Socioloog UvA)
– Bond Precaire Woonvormen & meer

Na de sprekers is er tijd voor Q&A en open discussie. Vanaf 20:00

http://spinhuis.org/?p=251