Zaandam: Parteon wil gezin ontruimen

Parteon heeft de bewoners van de gekraakte woning aan de Machinistenstraat in Zaandam laten weten dat ze aangifte tegen hen heeft gedaan. De bewoners moeten voor 1 November vertrekken, zo eist Parteon in een brief. De bewoners hebben eerder contact gehad met Parteon en deze wil niet in overleg om tot een legale overeenkomst met het voorheen thuisloze gezin te komen.

Parteon, een van de grootste sociale woningbouwcoorporaties in de Zaanstreek, heeft deze woning jaren leeg laten staan. In de buurt heeft Parteon ook andere woningen gesloopt en dit terrein ligt al lange tijd braak. Dit tot ergernis van de buurt: Parteon heeft vooralsnog niet aangegeven hier iets te gaan ondernemen.

Het gezin heeft een tijd lang geen huis kunnen vinden en moest met hun 8 maanden oude zoontje op verschillende adressen logeren. Dit is geen goede situatie voor een kind en gaf het gezin weinig keuze. Met behulp van de Zaanse kraakbeweging is het ze gelukt een woning te kraken, waar ze de afgelopen maanden hebben gewerkt aan eindelijk een eigen plekje.

De bewoners van de woning gaan niet vertrekken, hebben ze laten weten: er is veel vraag naar woningen en de leegstand blijft alleen maar stijgen. De buurt is blij dat het huis in gebruikt is genomen en het gezin heeft nu een rustig onderkomen. Dat dit voor Parteon onvoldoende redenen geeft om tijdelijk afstand te doen van een door haar verwaarloosd pand vinden de bewoners onbegrijpelijk.

Zaanse Kraakbeweging
zaansekraakbeweging [at] riseup [dot] net