Paroolartikel van vandaag over bijval voor Entrepotdok-krakers

  Paroolartikel van vandaag over bijval voor Entrepotdok-krakers


Uit het Parool van 28-01-2000: http://www.parool.nl/

Krakers krijgen bijval

(Van een verslaggeefster) AMSTERDAM – De krakers van de zogenoemde Kalenderpanden tegenover het Entrepotdok krijgen steun van stadgenoten als auteur Geert Mak, directeur Huib Schreurs van De Groene Amsterdammer , journalist Frans Heddema en historicus Richter Roegholt.

Deze vier, plus monumentenliefhebber Geurt Brinkgreve, spreken in een brief aan de gemeenteraad hun bezorgdheid uit over de ‘verschraling van de historische binnenstad’. Die ontwikkeling moet volgens de ondertekenaars worden gekeerd.

In de Kalenderpanden naast Artis wonen vijftien en werken tientallen kunstenaars. Zij zien de Kalenderpanden als broedplaats voor de kunstenaars in de hoofdstad. De activisten, die eerder al een kantoortje van het stadhuis bezetten, willen dat de gemeente haar plannen onmiddellijk intrekt om van de Kalenderpanden een luxe-appartementencomplex te maken.

Ook de lokale bekendheden stellen in de brief dat het centrum van de stad te duur wordt voor jonge kunstenaars en nieuwkomers op de hoofdstedelijke woningmarkt. Zij waarschuwen de Amsterdamse gemeenteraad voor een binnenstad die zich ontwikkelt tot ‘een Walhalla voor toeristen en bejaardenoord voor welgestelden’.

In de jaren zeventig waren volgens hen in de binnenstad nog voldoende mogelijkheden om in oudere panden krantjes, theatergroepen of woongemeenschappen te beginnen. ‘In de tachtig is de binnenstad omgetoverd in goud en sommige stukken zelfs in platina. Ons eigen grondbedrijf heeft enkel nog dollars in ogen,’ stellen de ondertekenaars van de brief aan de gemeente. ‘De humuslaag die iedere stad nodig heeft, en waaruit rijp en groen zich ontwikkelen, is in het aangeharkte Amsterdamse stadscentrum bezig in snel tempo te verdwijnen.’

Een broedplaatsenbeleid vanuit de gemeente heeft volgens hun weinig zin, want broedplaatsen kunnen niet georganiseerd worden, die ontstaan, zeggen ze: ‘Een achttienjarige Karel Appel vindt in het hedendaagse oude Amsterdam geen atelier meer, een zeventienjarige Remco Campert houdt het voor gezien en vertrekt naar Berlijn.’

Maar volgens de gemeente waren de contracten voor het luxe appartementencomplex met de projectontwikkelaar al lang en breed getekend voordat de krakers hun intrek namen in de Kalenderpanden.

© Het Parool, 28 januari 2000

(Voor andere tegenstanders van de ontruiming van het Entrepotdok, zie http://squat.net/openbrief.html

.