Treinverkeer lamgelegd door Groenfront. Stop de Betuwelijn!

  Treinverkeer lamgelegd door Groenfront. Stop de Betuwelijn!


onderstaande is geplukt van de kraken maillijst. Hierop kan je je aanmelden door een lege mail te sturen naar kraken-post-subscribe [at] dvxs [dot] nl

NS legt treinverkeer Arnhem – Nijmegen stil

DRIEBERGEN – De NS heeft het treinverkeer tussen Arnhem en Nijmegen en Arnhem en Tiel vrijdagmorgen stilgelegd. De maatregel is op last van de politie genomen nadat actievoerders van GroenFront! rond 9.30 uur verfbommen naar een trein gooiden.

De afgesloten baanvakken lopen door het gebied rond de krakersbolwerken Bungalow en De Boze Wolf in Ressen. GroenFront! heeft dit stuk grond uitgeroepen tot vrijstaat. De NS heeft geen idee hoe lang het treinverkeer hinder ondervindt van de actie van GroenFront!

Er zijn bussen ingezet om gestrande treinreizigers verder te vervoeren. Doorgaand treinverkeer wordt omgeleid via Utrecht.

  Actievoerders roepen vrijstaat uit

RESSEN – Actievoerders van GroenFront!, die protesteren tegen de aanleg van de Betuwelijn, hebben vrijdagochtend met een wegafzetting geprobeerd de Gelderse politie te provoceren. Ook hebben ze het gebied rond de krakersbolwerken Bungalow en De Boze Wolf in Ressen uitgeroepen tot een vrijstaat.

De provinciale weg Arnhem-Nijmegen nabij restaurant De Reethse Brug werd rond vier uur geblokkeerd door water op het wegdek te spuiten dat bij 7 graden Celcius onder nul al snel bevroor. Ook werden dakpannen op het wegdek gegooid.

Op een bijeenkomst voorafgaande aan de met een onbekend aantal actievoerders uit te voeren blokkade, zeiden woordvoerders van GroenFront! het spelletje van de politie zat te zijn. Ze hoopten dat de politie, uitgedaagd door de versperring van de provinciale weg en de toegangsweg tot het bolwerk in Ressen, in actie zou komen.

Maar dat was niet het geval. De weg werd tussen half zes en zes uur zonder problemen door de gemeente Elst schoongemaakt. Personeel van de NS moest naar het actieterrein komen omdat een ijzeren staaf op de rails was gelegd, waardoor bij de NS storingsmeldingen binnenkwamen.

Dwars door de ‘vrijstaat’ loopt de spoorlijn Nijmegen – Arnhem. De treinen kunnen nog wel rijden, zij het stapvoets. De krakers hebben toegezegd de treinen niet te hinderen.

GroenFront! verzet zich tegen de goederenspoorlijn die Rotterdam moet verbinden met Duitsland. Ze heeft acht panden dichtbij het tracé gekraakt en voor een deel herschapen in ware vestigingen met torens en tunnels.

De krakers hebben van de rechter tot vrijdag 28 januari de tijd gekregen om de panden vrijwillig te verlaten. Dan zouden de Nederlandse Spoorwegen ze mogen laten ontruimen. De actievoerders hebben er voortdurend rekening mee gehouden dat de politie ook meteen tot ontruiming zou overgaan. Ze hebben aangekondigd dat ze niet vrijwillig vertrekken maar zich tot het uiterste geweldloos blijven verzetten.

maillijst