Amsterdam: Anarcha-Feminst Group kraakt in Sint Willibrodrusstraat

Nieuw hoofdstuk in het zero tolerance beleid ten aanzien van kraken in Amsterdam. In de avond van vrijdag 4 juni 2021 doen veel mensen mee aan een kraakactie in de Pijp. Een huis wordt gekraakt, spandoeken opgehangen, leuzen gezongen, vuurwerk afgestoken, een buurtbrief uitgedeeld. Agenten komen in groten getale opdagen, beweren dat krakers op heterdaad zijn betrapt. Ze willen meteen tot ontruiming overgaan. De grote groep en buurtbewoners worden met z’n allen uit het gebied weggeduwd. Later op de avond vinden de oproerpolitie niemand meer in het gekraakte huis, dat door een particulier bedrijf wordt dichtgetimmerd. Er worden geen arrestaties gemeld.

Verklaring van Anarcha-Feminst Group Amsterdam

Vandaag hebben wij Sint Willibrordusstraat 15 gekraakt, waarvan de wereldwijde speculator Blackstone de eigenaar is. Dit gebouw staatAnarcha-Feminst Group al lange tijd leeg. Vandaag hebben wij een einde gemaakt aan die situatie van leegstand en speculatie, door dit huis te gebruiken waarvoor het bedoeld is: als een plek om te wonen.

Fuck blackstone, eet de rijken!
Stop speculatie, kraak de wereld

Ons wordt verteld dat er niet genoeg huizen zijn voor iedereen, dat er niet genoeg ruimte is voor de vluchtelingen en migranten die vluchten voor imperialistische oorlogen en economieën die zijn verwoest door (neo)kolonialisme. Het is onacceptabel dat de media migratie de schuld geeft van het feit dat we allemaal moeite hebben om een huis te vinden. Er is geen ruimtegebrek, er is geen “wooncrisis”, het enige probleem is de ongelijke verdeling van welvaart. Het probleem is kapitalisme.

We worden uit onze stad verdreven door stijgende huurprijzen en gentrificatie. Sociale huurwoningen worden verkocht aan de private sector en het gebrek aan betaalbare woonruimte betekent dat mensen gedwongen zijn de stad te verlaten. Mensen hebben moeite de huur te betalen terwijl speculators vrij spel krijgen om te doen wat ze willen.

De eigenaar van dit gebouw, Blackstone, is een internationaal bedrijf dat speculeert met huizenprijzen zodat de rijken nog rijker kunnen worden. Blackstone is één van de grootste commerciële eigenaars van huizen ter wereld, ze hebben 140 miljard dollar aan vastgoed, en ze staan bekend om het schenden van huurdersrechten en gewelddadige huisuitzettingen. In 2019 kochten ze voor 250 miljoen euro aan vastgoed in Nederland. Via dit soort massa-aankopen maakt dit bedrijf winst op de privatisering van de woningmarkt, het zorgt ervoor dat wonen steeds ontoegankelijker wordt en dat basisbehoeften een handelswaar worden. Dit is onacceptabel, huur vragen is diefstal!
Blackstone maakt misbruik van huurders en buit huurders uit zodat investeerders nog rijker kunnen worden.

Wij willen niet dat grote bedrijven onze stad in handen hebben, wij willen woningen voor iedereen! Onze steden zijn geen speelbord waarop de rijken kunnen gaan spelen. We gaan niet toekijken terwijl ze onze leefruimte wegspeculeren.

Wij, anarcha-feministische groep amsterdam hebben dit gebouw gekraakt als een protest tegen het feit dat huizen voor winst gebruikt worden en als een protest tegen de privatisering van onze stad. Wij kraken dit gebouw in het geloof dat er geen huizen leeg zouden moeten blijven terwijl er mensen dakloos zijn. De staat criminaliseert dakloosheid en laat veel gebouwen tegelijkertijd jarenlang leeg staan. De staat is dus de echte crimineel. Voor Blackstone is dit gebouw slechts één van de duizenden gebouwen dat wegrot op de markt, maar voor ons zal dit gebouw een thuis worden voor velen en ook zal het een queer-feministisch politiek centrum zijn zodat onze gemeenschap op kan bloeien. Blackstone kan dus oprotten!

We zitten in een pandemie, nog een crisis erbij en terwijl multinationals miljarden aan staatssteun ontvangen, zijn het degene die al in een onzekere positie zitten die gedwongen zijn de lasten te dragen. Eerst noemen ze ons essentiele werkers – daarna worden we uit onze huizen gezet omdat we de huur niet meer kunnen betalen. Het is tijd om ruimte terug te nemen. Het is tijd om te zeggen: genoeg is genoeg. Alleen als we onszelf organiseren, als we actie ondernemen en terugvechten tegen de schade die aan onze lichamen en aan onze geesten wordt gedaan, alleen dan hebben we een kans. Laten we geen illusies hebben, als we ook maar iets willen, dan zullen we er zelf voor moeten vechten. De enige manier om ruimte te winnen, om gezondheid te vinden en om te overleven is door samen te vechten tegen de uitbuiting die het kapitalistische systeem is.

Dus laten we de straten en de leegstaande huizen terugnemen!

Vandaag is een collectieve actie om ruimte terug te nemen van hen die de macht hebben. Misschien hebben we niet altijd succes, we zullen soms falen en soms falen we heel erg. We hebben veel huisuitzettingen meegemaakt de afgelopen maanden. Maar we zijn bozer dan dat we moe zijn. Met iedere directe actie leren we. Onze acties moeten tot doel hebben om netwerken van solidariteit uit te breiden, om te bouwen aan een samenleving gebaseerd op wederzijdse hulp en om alle autoriteit die gebaseerd is op geweld te vernietigen. Het is op dit soort momenten dat we samenkomen en onze gezamenlijke kracht ervaren, dat we ons kunnen gaan voorstellen wat er allemaal mogelijk is. Op dit soort momenten kunnen wij dromen.

Anarcha-Feminist Group Amsterdam
anarchafemsterdam [at] riseup [dot] net
https://squ.at/r/88jf
https://afga.neocities.org/


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL


bron verklaring: Indymedia https://indymedia.nl/node/49891