Brussel: Honderdtal bewoners starten mobilisatie tegen uithuiszetting

Persbericht 7 mei 2021. Brussel – Een honderdtal bewoners starten mobilisatie tegen uithuiszetting : het gebouw staat leeg sinds 2017 en is eigendom van de tweede rijkste familie van België

Het gebouw werd in maart bezet door de « Campagne solidaire opvordering ». Na de bezetting werden gesprekken aangevat om te komen tot een tijdelijke bezettingsovereenkomst met de eigenares, Burggravin Caroline de Spoelberch. Ondanks een bemoedigende start, besloot ze recent om zich terug te trekken en verkreeg ze een bevel tot uitzetting. De bewoners starten een campagne « stop expulsion Louise » om te voorkomen dat ze midden in een sociale en gezondheidscrisis op straat worden gezet.

Een honderdtal mensen wonen sinds meer dan een maand in het gigantische gebouw, dat zowel over de Livornostraat als over de Louizalaan uitkijkt. Het gebouw werd gekocht in 2018 voor 18 miljoen euro door Caroline de Spoelberch en staat sindsdien leeg. De « Campagne Solidaire Opvordering » besloot dan ook eind maart om het gebouw op te vorderen. Sindsdien namen verschillende collectieven van daklozen en slecht gehuisveste mensen, hun intrek in het gebouw, onder hen les Voix de Sans Papiers BXL en les Voix des Sans-Papiers Family.

Op 28 april kondigde Erard de Becker, de beheerder van het gebouw en vertegenwoordiger van de eigenaars, zijn intentie aan om de bewoners uit hun huis te zetten, ondanks de lopende onderhandelingen. Dit besluit is onbegrijpelijk en wreed voor de verschillende collectieven die in het gebouw verblijven, voornamelijk gezinnen zonder papieren, waaronder veel vrouwen en kinderen.

« De eigenaars gaven eerder aan akkoord te gaan met de ondertekening van een tijdelijke bezettingsovereenkomst. Daarbij stelden ze enkele voorwaarden, die werden ingewilligd door de bewoners. Aangezien aan de voorwaarden werd voldaan, begrijpen wij niet waarom zij ons nu willen uitzetten« , zegt Henriette, een van de bewoners van het gebouw.

De bewoners citeren daarnaast ook een rapport opgemaakt door de dienst openbare veiligheid van de stad Brussel: « een veilige bezetting is mogelijk […] het is een kantoorgebouw, leeg sinds 2017. De eigenaar is bezig met de ontwikkeling van een project (informele besprekingen met Urban en de stad Brussel), dat de sloop van het pand omvat. Tot op heden, werd nog geen vergunningsaanvraag ingediend. »

« Tenslotte », besluiten ze, « namen de eigenaars gerechtelijke stappen die veronderstellen dat de identiteit van de bewoners niet gekend is. Nochtans lopen er sinds eind maart al onderhandelingen en beschikken de eigenaars dus over onze contactgegevens. Wij betreuren de keuze van de eigenaar tot uitzetting en wijzen op de kritieke huisvestingssituatie in Brussel. Via deze bezetting organiseren wij een concrete (her)huisvestingsoplossing voor een honderdtal mensen en stellen wij het niet-respecteren van het recht op huisvesting in Brussel aan de kaak« .

De eigenares, Caroline de Spoelberch, behoort tot een van de rijkste families van België. Zij zijn onder meer de meerderheidsaandeelhouders van de AB InBev groep, het grootste brouwerijimperium ter wereld en onlangs vermeld in de Panama Papers.

De bewoners starten een mobilisatiecampagne en roepen mensen op om de komende weken met hen mee actie te voeren om uitzetting te voorkomen. Een website www.StopExpulsionLouise.be werd online gezet, evenals een video waarin de situatie wordt uitgelegd. De bewoners stellen ook voor aan burgers en organisaties om een petitie te ondertekenen om de eigenaars te vragen hun standpunt te herzien en de bewoners en gezinnen toe te staan om in het pand te blijven wonen tot bij aanvang van de werkzaamheden. Afhankelijk van de verder ontwikkeling van de situatie zullen er nog acties en betogingen plaatsvinden.

Bâtiment Louise
Louizalaan 143
1000 Brussel
lapoussiere [at] riseup [dot] net
https://squ.at/r/89yh
http://stopexpulsionlouise.be/


Groepen die banden hebben met migranten zonder papieren https://radar.squat.net/nl/groups/topic/sans-papiers
Een paar kraakpanden in Brussels: https://radar.squat.net/nl/groups/city/bruxelles/country/BE/squated/squat
Een paar kraakpanden in België: https://radar.squat.net/nl/groups/country/BE/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in België: https://radar.squat.net/nl/groups/country/BE
Evenementen in België: https://radar.squat.net/nl/events/country/BE


Bron http://stopexpulsionlouise.be/communique-une-centaine-dhabitant-e-s-se-mobilisent-pour-eviter-de-se-faire-expulser/