Amsterdam: Krakers presenteren nieuwe kraakhandleiding. Wijde Heisteeg 7 gekraakt!

20160109_Amsterdam_nieuwe_kraakhandleiding_Wijde_Heisteeg_7_gekraaktVandaag is als presentatie van de nieuwe kraakhandleiding het pand Wijde Heisteeg 7 in Amsterdam na jarenlange leegstand en verkrotting gekraakt. De kraakhandleiding is een handig boekje voor woningzoekers en andere geïnteresseerden waarin alles wordt uitlegd over het kraken van een pand. Kraken is dan zogenaamd wel bij wet verboden maar ook deze kraak van Wijde Heisteeg 7 laat duidelijk zien: Wat niet mag… kan nog steeds!

Burgemeester Van der Laan opperde ooit in de media dat alle panden die op basis van kraakverbod ontruimd zijn niet meer leegstaan en opnieuw in gebruik zijn. Naast dat de krakers vinden dat de grootschalige inzet van anti-kraak en andere leegstandbeheerders in ontruimde panden geen duurzaam en structureel gebruik is, laten de ontruiming en herkraak van Wijde Heisteeg 7 goed zien dat de uitspraken van Van der Laan en het bijhorende ontruimingsbeleid niet kloppen.

De ME ontruimde in 2011 op basis van het kraakverbod omdat eigenaar Hagedoorn belang zou hebben bij en plannen zou hebben met het pand. Na de ontruiming heeft Hagedoorn de staat van het pand moedwillig verslechterd door de laatste huurster uit te plaatsen, het pand uit te slopen, ramen uit de kozijnen te slaan en gaten in het dak te slaan. Hagedoorn had nog meer plannen met het pand: hij wilde namelijk het rijksmonumentale pand nog verder slopen en zo onherstelbaar beschadigen om er vervolgens dure appartementen in te realiseren. Door inzet van monumentenclub ‘Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad’ werd dit gelukkig voorkomen.

Nu anno 2016 staat het pand nog steeds leeg. Hierdoor is de kraak van de Wijde Heisteeg 7 een perfect voorbeeld hoe een eigenaar en gemeente, in de persoon van Burgemeester Van der Laan, de boel verkloten. Terwijl krakers juist wel een positieve draai geven aan de leegstand en verkrotting door deze te kraken en bewoonbaar te maken.

In de namiddag en de avond van de kraakactie wordt er een divers swingend programma met muziek, theater etc in en rond Wijde Heisteeg 7 georganiseerd om te vieren dat kraken doorgaat met een nieuwe kraakhandleiding en om een positief tegengeluid te geven aan een steeds maar saaier en duurder wordend Amsterdam.

De nieuwe kraakhandleiding is oa te koop bij Fort van Sjakoo
Jodenbreestraat 24 te Amsterdam

https://www.indymedia.nl/node/31354