Den Haag: Verslag rechtszaak Vloek 5

Vandaag was de rechtszaak tegen de Vloek 5, de rechter beval de directie vrijlating van de gevangenen, de verdere uitspraak is over twee weken. Kwinten Keesmaat sprak tijdens zijn ‘laatste woord’ een mooie tekst uit die we jullie niet willen onthouden.

Beste aanwezigen,

Wij staan hier vandaag voor de rechter omdat wij verdacht worden van geweldpleging. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er tijdens de ontruiming van vrijplaats De Vloek agenten en ME bussen besmeurd met verf, en is daarmee de politie zoveel geweld aangedaan dat wij al 15 dagen worden gevangen gehouden in gevangenissen verspreid over Nederland. Over de aantijgingen over kraken en geweldpleging heb ik niet te verklaren en doet mijn advocaat het woord.

Toch wil ik wel iets zeggen.

Vrijplaats De Vloek in de Scheveningse haven was voor ontelbare mensen een plek waar men even op adem kan komen van een wereld waar je verstikt wordt door uitbuiting, racisme, seksisme en homofobie. Een plek waar je niet alleen kon ontsnappen aan de mondiale beest wat kapitalisme heet, maar waar mensen zich ook konden organiseren tegen onrecht in de wereld. Een plek waar mensen zich in vrijheid konden ontplooien en experimenteren. Waar gebouwd kan worden aan een wereld die niet draait om geld en macht maar om solidariteit en wederzijds respect zonder bazen en politici.

Een plek waar ik mij 13 jaar lang thuis heb kunnen voelen en heb kunnen leren. Een plek waar wij hebben feest gevierd, gediscussieerd, georganiseerd. Waar liefdes ontstonden, en mensen stierven en wij samen de overledenen begroeven.

En dan wordt er vandaag gesproken over geweldpleging. Maar wie waren het die in de ochtend van woensdag 9 september de aanval openden op een bijzondere plek als De Vloek? Wie waren het die bewapend met knuppels en pistolen, waterwerppers en scherpschutters, met veel geweld de vrijplaats aanvielen? Wie waren het die met veel geweld een bulldozer door de gevel van De Vloek ramde?

Het was de politie die met geweld De Vloek ontruimde om het daarna met de grond gelijk te maken. De geweldplegers zijn de politie, het college en burgermeester die met geweld hun plannen doordrukken en het grote geld van projectontwikkelaars ruim baan geven, voor veryupping en kapitalisme. Hun medeplichtigen zijn de rechters die toen deze kwestie voor de rechter kwam een oogje dichtknepen en deze ontruiming toestonden. Het is het systeem dat zich legitimeert met het geweldsmonopolie in de hand.

Maar zo hebben we het toch afgesproken hoor ik (hopelijk een select gezelschap) al denken? Zeker net zoals we hebben afgesproken dat racisme is verankerd in de politiek, in de arbeidsmarkt en het politiekorps. Zoals we afspraken dat er geen vluchtelingenkinderen meer in de cel zouden belanden maar de staat ondertussen een nieuwe gezinsgevangenis voor vluchtelingen bouwt op Kamp Zeist in Soesterberg. En spraken we ook af dat agenten straffeloos de 17 jarige Rishi konden vermoorden? Dat de agenten die Mitch Henriquez wurgden vrij rond kunnen lopen terwijl er zoveel mensen na razzia’s vastzitten na de opstand in de Schilderswijk? Niet in mijn naam!

Waar onrecht wet wordt, wordt verzet een plicht!

Mijn tijd in detentie maakt mij alleen nog maar vastberadener en strijdlustiger Of u mij nou opsluit in een gevangenis en reduceert tot een registratienummer; geen gevangenis, politieknuppel of pistool zal mij tegenhouden in de strijd voor een solidaire wereld. Our passion for freedom is stronger then their prisons.

Mijn solidariteit gaat uit naar hen die vechten voor autonomie in Chiapas Mexico en Koerdistan!

Mijn solidariteit gaat uit naar Said en alle andere gevangenen die zijn opgepakt i.v.m. de opstand in de Schilderswijk.

Mijn solidariteit gaat uit naar de broeders en zusters van vrijplaats ADM in Amsterdam die worden bedreigd met ontruiming.

En tot slot gaat mijn liefde uit naar mijn broeders en zusters die hier naast mij zitten, naar alle mensen die ons zo hebben gesteund terwijl wij vast zitten. Naar iedereen van De Vloek en iedereen die De Vloek gesteund heeft. En natuurlijk naar mijn ouders, familie en vrienden en mijn kleine lieve zoon.

Lieve mensen die andere wereld gaat er komen.

De Vloek is van ons ontnomen maar onze idealen neemt niemand ons af

Leve de Anarchie !

Kwinten Keesmaat, September 23 2015

http://devloek.nl/verslag-rechtszaak-vloek-5/