Den Haag: Verslag solidariteitstour Vloek 5. De Vloek is overal!

Afgelopen weekend vonden er 5 lawaaidemonstraties plaats in solidariteit met de ‘Vloek 5’, onze vrienden die nog steeds in voorarrest zitten nadat zij zich dapper hebben geweerd tegen de ontruiming van De Vloek en de daarmee gepaard gaande veryupping van de Scheveningse haven. Op zaterdag 19 en zondag 20 september werd er bij alle vijf gevangenissen waar over de Vloek 5 zijn verspreid zo’n 45 minuten lawaai gemaakt. Op woensdag 23 september moeten de vijf voorkomen in Den Haag. Ook daarvoor roepen wij op om in solidariteit, en uit protest tegen hun opsluiting vanaf 13:00 aanwezig zijn bij het paleis van justitie in Den Haag.

Als voorproefje op de lawaaitour reed er al op vrijdag 18 september een auto langs alle vijf bajessen om de Vloek 5 muzikaal een hart onder de riem te steken. Onder andere Johnny Cash en Shireen schalden over de muren, wat binnen in de gevangenissen goed gehoord werd. De tour vertrok op zaterdagochtend met een volle bus vanuit Den Haag met Middelburg als eerste stop, waarna Hoogvliet en Krimpen a/d IJssel (beiden nabij Rotterdam) volgden. In Middelburg heeft onze vriend ons gezien, evenals in Hoogvliet, waar we 45 minuten lang visueel contact hadden. In Krimpen werden vlaggen op meterslange stokken gemonteerd om boven de bajesmuren uit te komen. Fakkels en rookbommen, potten, pannen en een luchtalarm deden de rest.

Bij alle locaties sloten zich sympathisanten uit de regio of daarbuiten aan in solidariteit met de Vloek 5. Zo werden wij op zondag in Zwolle verwelkomd door zeker 10 lokale sympathisanten, en bij de laatste lawaaidemo van de tour in Nieuwersluis sloten kameraden van Autonomen Brabant zich aan. Bij beide locaties werd er voortdurend over en weer gezwaaid met de mensen binnen, en werden er vuurpijlen en fakkels afgestoken.

Met de lawaaidemo’s wilden wij de Vloek 5 een hart onder de riem steken en ze laten weten dat we volledig achter ze staan. Wij willen ook laten zien dat hoe ver de staat ook gaat in haar sloopzucht van autonome ruimtes en de repressie van mensen die deze opbouwen en verdedigen, onze solidariteit en drang naar autonomie niet zal verminderen. Ook na de ontruiming van De Vloek zullen wij ons blijven verzetten tegen zinloze prestigeprojecten zoals het topzeilcentrum en tegen de destructieve manier van stadsvernieuwing die de gemeente telkens weer doordrukt. En als ze De Vloek willen verspreiden over het land, dan is precies dát ook de uitkomst: De Vloek is overal!

Voor woensdag roepen wij op om om 13:00 te verzamelen voor het Paleis van Justitie in Den Haag, aan de Prins Clauslaan 60 te Den Haag.

Vrijheid voor de Vloek 5! Niet wijken voor de rijken!

Solidariteitstour_Vloek_5_1
Solidariteitstour_Vloek_5_2
Solidariteitstour_Vloek_5_3

http://devloek.nl/verslag-solidariteitstour-vloek-5-de-vloek-is-overal/