Utrecht: Ubica gooit de deuren open

Komend weekeinde houden de krakers van de Ubica-panden open huis. Het markante gebouw met de opvallende muurschildering tegenover het stadhuis, is in de 21 jaar dat het gekraakt is een herkenbaar onderdeel geworden van de stad. En dan vooral van de wat ondeugendere kant die Utrecht ook kenmerkt en nodig heeft. “Nu er plannen zijn die het pand zouden kunnen veranderen willen we iedereen nog eens de kans geven binnen te kijken,” aldus kraakster Judith.

Het Ubica werd op vier februari 1992 gekraakt. Het zevenhonderd jaar oude stadskasteel was leeg komen te staan na een grote brand in de zomer van 1989. De eigenaar, de beruchte pandjesmelker en crimineel mr. W.G. Vloet, liet de panden na de brand leeg staan verkrotten. Onder andere door betalingsverplichtingen niet na te komen raakte hij in conflict met een aannemer, de voormalige huurder, de Belastingdienst en de gemeente. Deze conflicten spelen tot de dag van vandaag.

Op dertien december jongstleden werd Vloet veroordeeld voor bedreiging en mishandeling van huurders en gemeenteambtenaren. In zijn, zelf uitgeroepen, ‘oorlog’ met de gemeente Utrecht, misbruikt hij het Ubica en het feit dat het gekraakt is, om zijn gram te halen. Hij weigert ieder onderhoud, vertikt het om ook maar ergens voor te betalen en vind dat hij nergens op aangesproken mag worden. Feit is dat hij zelf weigert om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor zijn bezittingen. Een verantwoordelijkheid die de krakers wel hebben genomen. Alleen dankzij hen staat het pand nog rechtovereind.

Ondertussen is er wel een plan om het Ubica te herstellen en er een stadshotel van te maken. Een goede restauratie is wat dit unieke monument ook verdient, maar of dit allemaal door gaat valt nog te bezien. “Je hebt wel met Vloet te maken, een onberekenbare crimineel. Wie daar zaken mee doet neemt natuurlijk een enorm risico.” zegt kraker Rogier. Voor de plannen loopt een vergunningsaanvraag. Die vergunning kan vanaf 21 januari worden afgegeven. Kraakster Judith; “Tot die tijd willen we zo veel mogelijk mensen de kans geven het Ubica eens van binnen te bekijken. Daarom zetten we op vrijdag 28 en zaterdag 29 december van 13:00 tot 17:00 uur de deuren open. Er is koffie, thee en chocolademelk, en voor wie die dat wil, rondleidingen.”

persubica [at] gmail [dot] com
http://ubica.squat.net/

Tags: ,