HERKRAAK Simon Stevinsstraat [A’dam]

Op vrijdagavond 18 mei hebben ruim 100 gemotiveerde krakers en sympathisanten de beganegrond woning aan de Simon Stevinsstraat 25-hs wederom in gebruik genomen. Afgelopen zondag werd de beganegrond woning met buiten proportioneel geweld door de politie onrechtmatig ontruimd. Het complex in eigendom van Ymere gaat gereoveerd worden, tot de renovatie blijft deze woning leeg staan.

De wijze waarop afgelopen zondag door de politie hardhandig is ontruimd is schokkend. Verbazingwekkend genoeg vertelde politiewoordvoerster Elly Lust op De wijze waarop afgelopen zondag door de politie hardhandig is ontruimd is schokkend. Verbazingwekkend genoeg vertelde politiewoordvoerster Elly Lust op AT5 dat het optreden normaal zou zijn. “Wij laten het niet gebeuren dat in een stad met woningnood, leegstand met geweld en mishandeling wordt beschermd”, aldus kraakster Annemarie van Kraakgroep Oost.

Ontruiming onrechtmatig
De Hoge Raad heeft in een uitspraak op 28 oktober 2011 uitgesproken dat krakers pas na rechterlijke toetsing ontruimd kunnen worden. Ondanks videobewijs, waarop te zien is dat de krakers in het gebouw zijn gaan wonen, beweerde de politie dat de krakers nog niet binnen waren en dat er daarom geen sprake was van huisvrede. Hiernaast is er in Amsterdam het beleid kraakpanden niet te ontruimen voor leegstand. De Simon Stevinsstraat 25 blijft tot de renovatie leegstaan, dus ook eigen beleid is geen stuiver waard.

Ymere in de Simon Stevinsbuurt
De bewoners van het complex klagen al sinds 2006 over de doelbewuste structurele verwaarlozing. In 2010 heeft Ymere besloten het complex ingrijpend te renoveren, maar na de renovatie zullen alle vrijgekomen huurwoningen in het blok verkocht worden. Om de renovatie uit te kunnen voeren moet Ymere 70% instemming hebben van de bewoners, maar veel huurders waren het oneens met het plan en de helft stemde tegen. Sindsdien zet Ymere alles op alles om de huurders eruit te krijgen. Zo zouden kinderen van bewoners een ‘prioriteitspositie’ op de wachtlijst kunnen krijgen als de ouders instemmen met de huidige plannen. Kortom; als Ymere geld aan je kan verdienen dan krijg je een bevoorrechte status op de wachtlijst. Kraakgroep Oost protesteert tegen stadsvernieuwing waarbij sociale huurwoningen worden verkocht en de schimmige methodes die Ymere er op na houdt om hun zin door te drijven.

Relevante links:
Uitspraak Hoge Raad 28 oktober 2011: http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Hoge-Raad/Nieuws/Pages/Ontruimingk…
Berichtgeving eerste kraak afgelopen zondag: https://www.indymedia.nl/node/4699

EDIT vrijdag 21u15
Nadat woordvoerders van de krakers de situatie nogmaals aan de gearriveerde politie hebben uitgelegd, heeft de politie gezegd voorlopig niet te zullen optreden. Ze wachten eerst af wat eigenaar Ymere onderneemt.
De kersverse bewoners hebben hun nieuwe onderkomen beveiligd tegen ongewenst bezoek, en hopen nu rustig te kunnen gaan… Wonen! Ze hebben laten weten zeer dankbaar te zijn aan iedereen die geholpen heeft.

https://www.indymedia.nl/node/4855