Den Haag: Haagse piraten demonstreren voor behoud van De Vloek

2008-01-12_Den_Haag_demo_de_Vloek_blijft_1

Zo’n 300 mensen namen vanmiddag in het centrum van Den Haag deel aan de demonstratie voor het behoud van het kraakpand De Vloek in Scheveningen dat moet wijken voor de opslag van boten (hoe onbenullig kan een reden voor ontruiming zijn).

De demonstratie vond deels plaats in piratenstijl met kleine zwarte doodskopvlaggetjes die verstrekt werden en een in piratenpak gestoken woordvoerder Peter Bos die liet weten dat het pand niet wenst te wijken voor het grootkapitaal in de stad.

De kroeg van het aan zee gelegen De Vloek heet immers Lokal Pirata en bij aanvang van de demonstratie bij de Grote Kerk heette Bos dan ook alle piraten van de stad van harte welkom en wees er in een uitstekende speech op dat alle wezenlijke veranderingen afkomstig zijn van mensen die afwijkend durven te denken en te handelen.

Hij hekelde opnieuw het broedplaatsenbeleid van de gemeente Den Haag dat vooral met de mond wordt beleden. De Vloek dreigt het zoveelste initiatief te worden dat moet wijken voor economische belangen van het (groot)kapitaal.

De stichting Topzeilen claimt de ruimte van De Vloek voor haar zeilboten. Achter deze stichting gaat echter de bank Fortis en projectontwikkelaar Malherbe schuil die bezig zijn hun belang in de Scheveningse haven te vergroten. Deze gaat in meerdere opzichten namelijk op de schop. De legale maffia slaat dus haar slag in een een-tweetje met de gemeente

De gemeente heeft een kort geding tegen De Vloek aangespannen, terwijl het pand nota bene beschikt over een gebruikersovereenkomst met diezelfde gemeente waarin staat dat slechts geweken moet worden voor nieuwbouwplannen waar in het geheel nog geen sprake van is.

2008-01-12_Den_Haag_demo_de_Vloek_blijft_0Inderdaad u begrijpt hier ook niets van? Dat is Haagse gemeentepolitiek!

De demonstratie waarin jong en oud vertegenwoordigd waren, vertrok onder begeleiding van een aanzienlijke politiemacht (per fiets, motor en paard) naar de plek van het voormalige kraakpand het Brullend Breekijzer aan de Lutherse Burgwal waar oud-kraker Harry die daar een praatje moest houden, schitterde door afwezigheid. Oud-gediende Peter Bos bood ook hier uitkomst en wist te melden dat vanaf 1979 vanuit dit pand waar ook het kraakspreekuur was gevestigd, tientallen panden zijn gekraakt waaronder de Blauwe Aanslag.

Daarop moest de demonstratie rechtsomkeer maken wat de nodige hilariteit tot gevolg had. Opeens vormde de achterhoede namelijk de kop. Na enige herschikking werd via de Prinsengracht opgetrokken naar het Buitenom waar tot 2003 de Blauwe Aanslag was gevestigd. Ter hoogte van de Lange beestenmark ontstond enige commotie. Langsscheurende ME-bussen sloten de straat af aangezien een twintigtal neo-nazi’s de demonstratie waarin ook tal van kinderen meeliepen, dreigde aan te vallen. Later zouden ze worden gearresteerd.

2008-01-12_Den_Haag_demo_de_Vloek_blijft_3Bij de Blauwe Aanslag werd andermaal halt gehouden voor een toespraak nadat de luidruchtige punkband die op de meegevoerde wagen van Theaterstraat speelde, voorlopig even klaar was met het produceren van een ouderwetse hoeveelheid decibellen. Op de plek van de Aanslag resteert nog steeds een grote vlakte aangezien de luxe appartementen en herenhuizen aan de straatstenen niet te slijten zijn!

De jongeren die zich onderscheidden door het fanatiek scanderen van leuzen, staken passend (kinder)vuurwerk af wat een kleurig schouwspel en een hoop stank opleverde. (Fakkels mochten van de politie niet meegedragen worden!)

Daarop trok de demonstratie via de Bierkades op naar het Spui waar een slotmanifestatie plaatsvond. Daar traden zowel rappers als de band Power is Poison op.

De Vloek kan terugkijken op een leuke en geslaagde demonstratie waarin duidelijk is geworden dat ze kan rekenen op steun in de stad. De online petitie voor het behoud van het project is binnen enkele dagen inmiddels door 1400 mensen ondertekend.

Overigens zijn de krakers best bereid om zonodig die boten een plekje te geven in de immense grote hal van het pand als dat zo nodig moet. Ook de jeugdzeilschool heeft er voor dit doel enkele cabines in gebruik…

2008-01-12_Den_Haag_demo_de_Vloek_blijft_2

http://www.devrije.nl/archives/00002272.html