Fort van Sjakoo -vervolg-

  Fort van Sjakoo -vervolg-


Alle arrestanten van de bezetting van een kantoor van het Woningbedrijf Amsterdam -Winst Boven Alles- zijn ondertussen vrijgelaten met dagvaarding. Ze zullen moeten voorkomen voor huisvredebreuk. Het verhaal over computervredebreuk en diefstal waar de bezetters ook op vastgehouden werden, heeft men laten vallen.

Kijk voor het verslag van de bezetting + foto van de taartaktie op http://squat.net/nl/news/fort081101.html

  Paroolartikel zaterdag 10 november

WBA zegt Fort van Sjakoo de wacht aan

AMSTERDAM – Voor Woningbedrijf Amsterdam (WBA) wordt het ‘steeds onaannemelijker’ de links-anarchistische boekhandel het Fort van Sjakoo als huurder te houden. Directeur Lex Pouw noemt het verzet tegen de huurverhoging ‘bedreigend, onaangenaam gedrag, waar grenzen aan zitten’. WBA zoekt voorlopig nog wel verder naar een pand met een lagere huur. Pouw reageert op de hoogopgelopen protesten deze week van sympathisanten van Fort van Sjakoo. Eergisteren bezetten zij enkele uren het binnenstadskantoor van WBA. De ME ontruimde het pand en de politie arresteerde zeven bezetters. Eén van hen gooide Pouw een bak slagroom in het gezicht. Het was in korte tijd de tweede actie naar aanleiding van de huurverhoging van de boekhandel aan de Jodenbreestraat. Eind augustus werd het WBA-kantoor al met verfbommen bekogeld. WBA wil de huur van de winkel in het in 1975 gekraakte pand na twaalf jaar optrekken tot het gebruikelijke niveau voor de locatie. De huur bedraag nu vijfhonderd gulden per maand, WBA wil vijfduizend gulden. De medewerkers van de boekhandel willen niet meer dan duizend gulden per maand betalen, omdat zij menen recht te hebben op een sociale huur. WBA is het daar niet mee eens en spande een juridische procedure aan. De rechter deed daarin deze week geen uitspraak, maar besloot dat een adviescommissie zich over de kwestie moet buigen. Voor de uitkomst is Pouw niet bang. WBA is al sinds 1994 bezig de huur van zijn circa 1600 winkel- en bedrijfsruimten aan te passen aan de marktprijzen en, behalve met Fort van Sjakoo, is er nog geen enkel geschil geweest. ”De jongelui moeten zich realiseren dat zij nu gewoon aan de beurt zijn. Zo gaat dat in het grotemensenleven. Fort van Sjakoo krijgt geen, en wil ook geen subsidie, begrijp ik. Een commerciële partij die zichzelf zielig vindt, mag ik niet als niet-commercieel beschouwen. Dan geef ik cadeautjes weg en bederf ik volgens de overheid de markt.” WBA zegt het Fort al een aanbieding in het centrum te hebben gedaan (deze maand volgt een tweede), die zonder motivering is afgewezen. ”Een ideële houding is geen vrijbrief voor wangedrag,” zegt Pouw, die vindt dat de sympathisanten zich moeten distantiëren van de huidige acties en bedreigingen. Zo zijn namen en foto’s van WBA-personeel op internet gezet. Gisteren moest de politie nog worden ingeschakeld na een telefoontje dat actievoerders op weg zouden zijn naar het hoofdkantoor aan de De Ruijterkade. Het personeel deed uit voorzorg de deuren dicht, maar er kwam niemand.

einde paroolartikel. Het Fort op internet: http://www.xs4all.nl/~sjakoo

[squat!net]