Rechtzaak arrestanten ontruimingen (w.o. Kalenderpanden) vrijdag 10-11

  Rechtzaak arrestanten ontruimingen (w.o. Kalenderpanden) vrijdag 10-11


Aanstaande vrijdag zijn er zittingen over de meeste arrestaties van de afgelopen ontruimingsdag te Amsterdam. Deze zaken worden ten tonele gevoerd in een van de justitiegebouwen aan de Parnassusweg vanaf 9.00u. In eerste instantie komen de arrestanten van de Kalenderpanden aan bod en de optimistische rechtbank heeft al om 9.45 zaken tegen andere krakers op het program gezet.

Hieronder een verhaal over zaken met betrekking tot de Kalenderpanden

Vrijdag aanstaande, 10 november , dient de rechtzaak tegen de drie mensen die na de ontruiming van de Kalenderpanden aan het Entrepotdok zijn gearresteerd. Ze worden verdacht van

” openlijk en in vereniging met anderen geweld heeft gepleegd tegen een of meer politieambtenaren, en/of openlijk en in vereniging met een een ander of anderen geweld heeft gepleegd tegen goederen, te weten: Een brugdek, de ruiten van woningstichting Lieven de Key, althans goederen zich bevindende in openbare ruimte waaronder straatmeubilair, toebehorende aan een ander dan verdachte en zijn mededaders, welk geweld bestond uit het telkens op korte afstand met kracht een of meer malen gooien en of voorhanden hebben van stenen, en/of ijzeren bouten en/of stukken hout en/of ijzeren kraaiepoten en/of flessen en/of het gooien van een grote hoeveelheid afgestoken vuurwerk en/of het gericht schieten met een seinpistool op die politieambtenaren en/of het verwijderen van het brugdek op het entrepotdok etc, etc,”

, oftewel openlijke geweldpleging in vereniging (artikel 141). De wet op verboden wapenbezit is ook overtreden: één persoon had een traangasbusje op zak. Levensgevaarlijk spul, inderdaad.

Het begrip persoonlijke verantwoordelijkheid is in artikel 141 verlaten: men gaat uit van het principe “je was erbij, dus je bent erbij.” Als het openbaar ministerie besluit tot vervolging over te gaan wordt dit de eerste keer dat het wetsartikel 141 in deze opgerekte vorm wordt gebruikt. Er zal geformuleerd worden wanneer er sprake is van een verenigd geweldadig optreden; behoren de solidaire mensen (koks, radiomakers, ehbo, technici, toeschouwers) ook tot de groep? Kunnen zij voortaan veroordeeld worden voor iets wat ze niet zelf hebben gedaan? Het belooft een boeiende zaak te worden.

Buiten dat is het voor de gedaagden ook leuk om niet alleen tegenover de rechter te staan, maar te kunnen laten zien dat er genoeg mensen zijn die voor zoiets belachelijks als een ontruiming nog steeds de straat op willen gaan. Dus, komt allen!

[squat!net]