Fel verzet van krakerszijde houdt ME uren bezig

  Fel verzet van krakerszijde houdt ME uren bezig


Maandagavond vond de afsluitende manifestatie plaats in de Kalenderpanden. Omdat de gemeente had gekozen voor een ontruiming in plaats van een oplossing, zou dit de laatste aktiviteit aan het Entrepotdok zijn. De manifestatie met De Kift, 4tuoze matrozen en vele anderen werd goed bezocht; op het hoogtepunt waren er duizend mensen aanwezig.

foto: Hans 
Foto Na afloop werden er barrikades opgeworpen in de omgeving van de Kalenderpanden, de bruggen werden opgehaald en met een graafmachine werden de vele barrikades vervolmaakt. Voor een leuke sfeertekening zie het parool van dinsdag(“Bouwplaatsen leveren krakers genoeg munitie”).

De ME wijzigde hun ontruimingsprogramma en besloot eerder in aktie te komen. Na enkele uren onder een stenenregen te hebben gelegen, waren ze bijna honderd meter verder. Door met veel traangas te schieten werden uiteindelijk twee barrikades ingenomen. Het felle verzet door de ruim hondervijftig sympathisanten gaf de woede over deze onnodige ontruiming goed weer. Toen de ME bij de derde barrikade vastliep, vonden de vermoeide krakers het wel genoeg en trokken zich terug. Hierbij werden drie arrestanten gemaakt, waaronder een iemand die nog wat pannen uit de keuken wilde meenemen.
foto: Hans
Foto

Na het vertrek van de krakers werd deurwaarder Braan in een ME-bus aangevoerd voor de gemeentelijke ontruimingsriten. De krakers zaten ondertussen koffie te drinken in een ander nabijgelegen kraakpand. De ME trof 5 hangbuikzwijntjes aan in het pand. De krakers gaven hierbij symbolisch de panden over aan de varkens met teveel spek die nu en in de toekomst de kalenderpanden zullen bevolken. Tijd om er wat van weg te snijden!

Zoals verwacht begon de media en de gemeente te piepen over het gebruikte geweld. Dat de gemeente dit zelf ontketend had met hun onbekwame beleid drong niet in de hypokriete hoofden door. Voor de over het geweld klagende media hebben we geen goed woord over, want het zijn dezelfden die lopen te klagen als er ‘slechts’ met verf gegooid wordt.
Na de ontruiming van de Kalenderpanden volgden onder andere nog Wagenstraat 3. De krakers in dit kleine pandje wisten de ME nog enkele uren bezig te houden door omliggende leegstaande panden erbij te kraken. Het betreffen hier panden van woningbouwvereniging het Oosten welke zij in een schimmige NV hebben ondergebracht. De plannen van het Oosten met nummer drie zijn nog niet duidelijk. Vele omliggende panden zullen omgetoverd worden in luxe appartementen voor een huurtje van 3 a 4 duizend gulden per maand. Fotoos van het gebeuren zijn te vinden op http://squat.net/gallery/wagen3/

Ook de Prinsengracht 478 moest er aan geloven. Voor meer informatie over dit pand, kijk bij http://squat.net/prinsengracht/en voor de fotootjes bij http://squat.net/prinsengracht/ontruiming/

Ook bij dit pand werden barrikades opgegooid doch niet verdedigd. Politie in burger was binnengekomen via het buurpand. De ‘gebruikers’ van het buurpand hadden zichzelf ingebarrikadeerd en sinds de kraak van 478 wacht gelopen om hun dubieuze handeltjes doorgang te kunnen laten vinden. Deze maffiavriendjes van het amsterdams politieapparaat denken nu weer rustig te kunnen slapen. Bij deze ontruiming wisten een aantal mensen te ontkomen.

Voor meer nieuws verwijzen we even naar de kraken-maillijst on line op http://www.dvxs.nl/~skwoten het internationaal nieuwsoverzicht van squat!net op http://squat.net/intnews.shtml

[squat!net]