Aktietje bij bouwprojekt BAM (berucht van plannen rond Entrepotdok)

  Aktietje bij bouwprojekt BAM (berucht van plannen rond Entrepotdok)


Vanochtend in alle vroegte werd het bouwprojekt van de BAM aan de Herengracht tegenover het huis van de burgemeester bezet. Even na zessen werd de steiger beklommen van het oude Bevolkingsregister en werden er spandoeken opgehangen. Anderhalf uur later werd het projekt weer verlaten.

De BAM wil ook aan de slag bij de Kalenderpanden aan het Entrepotdok. Zij hebben kontrakten getekend met de gemeente over de overname van dit gebied. Uiteraard zien de aktivisten dit niet zitten.

Op een van de spandoeken viel te lezen dat de krakers willen dat de BAM maar op een andere plek aan het bouwen zou moeten en dat ze van de Kalenderpanden af moesten blijven.

Wat dat betreft is het Bevolkingsregister een sprekend voorbeeld omdat de projektontwikkelaar aldaar, De Purmer BV(*), het projekt als ruil had gekregen voor het door kraakakties geteisterde pand aan de Kloveniersburgwal 50 (tegenwoordig de huisvesting van Theatergroep ‘De Trust’). Zo’n soort uitruil zou de gemeente en de kalenderpanden ook uit de brand helpen, volgens de aktivisten.

(*)De Purmer is de projektontwikkelaar die niet alleen bekend is omdat hij de Kloveniersburgwal 50 jarenlang liet leeg staan en meerdere keren voor niets liet ontruimen. De betrokkenen bij die BV zijn ook aan het speculeren met de Dikke Daan aan de Stalpertstraat en waren eigenaar van ‘De Gaten’, een aantal betaalbare woningen die moesten wijken voor duurdere huisvesting aan de dirk van Hasseltssteeg en de Nieuwezijds Kolk.

Wij hopen nog op een verslag van de aktivisten zelf

[squat!net]