Nieuwe brochure Kalenderpanden uitgebracht

  Nieuwe brochure Kalenderpanden uitgebracht


Enkele dagen geleden verscheen de brochure ‘Keerpunt Kalenderpanden’ van de hand van de bewoners van het Entrepotdok. Deze brochure bevat een aantal teksten gerelateerd aan het gekonkel rond deze panden.

De bewoners zelf hebben een zweverig stukje geschreven over hun panden dat het ergste doet vrezen:’De bundeling van de verschillende insteken, belangen en motivaties van bewoners en diverse gebruikers genereren een wrijvingsenergie die meer tot stand laat komen dan in een schoongepoetste context mogelijk is’.

Naast deze speeltuinenpropaganda is er ook een chronologietje te vinden die duidelijke taal spreekt over de dubieuze rol van de gemeente. Zij liet eerst de panden uitslopen. Na de kraak pakten de nieuwe bewoners de panden aan door de direkt schadelijke effekten van deze sloopaktiviteiten te verhelpen. Niet lang nadien meldt de gemeente dat de bewoning door krakers het monumentale karakter geen goed doet: De door de gemeentelijke monumentendienst aangedragen oplossing is het nog verder slopen van de panden en het bouwen van luxe appartementen. De beloofde kompensatie in de vorm van betaalbare woningen elders is vooralsnog uitgebleven.

verder bevat de brochure nog een tekst zoals uitgesproken bij de demonstratie en de brief van Frans Heddema, Geurt Brinkgreve, Richter Roegholt, Huib Schreurs en Geert Mak aan de gemeenteraad van Amsterdam. Het meest sterke verhaal is voorbehouden voor de laatste pagina: het hoofdredaktioneel uit het Parool (Vrij Onverveerd) waarrvan de tekst ook te vinden is op http://squat.net/nl/news/parool010200.html

De brochure is verkrijgbaar voor 2,50 in o.a. Het Fort van Sjakoo ( http://www.xs4all.nl/~sjakoo/) en hoogstwaarschijnlijk ook via de Kalenderpanden zelf: entrepot [at] dds [dot] nl

meer info over de Kalenderpanden: http://squat.net/entrepotdok/

ox