Parool over kraak Filmacademie

  Parool over kraak Filmacademie


Kunstenaars kraken oude Filmacademie

AMSTERDAM – Krakende kunstenaars in Amsterdam zijn hun nomadenbestaan meer dan zat: de werkruimtes die ze steeds met veel pijn en moeite verkrijgen, worden ontruimd en gesloopt, nieuwe, betaalbare ateliers zijn nauwelijks te vinden. De voormalige bewoners van het Maria- en het Annapaviljoen hebben daarom het oude gebouw van de Filmacademie aan de Overtoom gekraakt. Veel moeite kostte dat niet. De deur van het gebouw stond al een week open. De 150 krakers, aangevoerd door de vereniging Eerste Hulp Bij Kunst (EHBK), liepen zondagmiddag simpel naar binnen. De kunstenaars willen het pand, nu nog eigendom van de Hogeschool voor de Kunsten, inrichten als werkruimtes en het een ‘culturele functie’ geven. Het tekort aan betaalbare woon/werkruimte is tegenwoordig een ‘hot item’. Met de sloop van de oude paviljoens van het OLVG verdween een van de laatste broedplaatsen van jong, creatief talent in de stad. Alleen de kunstenaars van het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade bleven over. Maar ook hun dagen zijn geteld: de gemeente wil het gebouw verkopen aan woningstichting De Key. De gebruikers leggen zich daar niet bij neer: maandag dient het kort geding dat FNV Kiem namens tien kunstenaars tegen de gemeente heeft aangespannen. FNV Kiem stelt dat de gemeente tot 1 september 2000 moet wachten met de ontruiming, of vervangende woonruimte beschikbaar stellen. De kunstenaars die hun intrek hebben genomen in de Filmacademie, hebben hun actie terdege voorbereid: zij willen hun zaakjes dit keer zo geregeld hebben dat de gemeente ze er met goed fatsoen niet meer uit kan zetten. Een kraakster: ”We bellen raadsleden om ze uit te leggen waar we mee bezig zijn.” De gemeente wil het gebouw slopen.

[squat!net]