Krakers in haven moeten weg na akkoord

 Krakers in haven moeten weg na akkoord


AMSTERDAM- Bertus Luske en de gemeente gaan samen het gekraakte ADM-terrein in het Westelijke Havengebied ontwikkelen. Hierdoor kan het terrein worden ontruimd. Over de strafrechtelijke afhandeling van Luskes geweld tegen de krakers is veel onduidelijkheid.

Eigenaar Luske probeerde april vorig jaar met een knokploeg en een graafmachine eigenhandig het pand te slopen en de krakers te verjagen. Hij werd in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van poging tot doodslag of zware mishandeling, vernieling en huisvredebreuk. Luske en J. Fruytier, een van zijn advokaten, zeggen echter dat het niet tot een rechtzaak komt. “De zaak is geseponeerd,” aldus Luske die verder niets wil zeggen.

Volgens Fruytier is Luskes eigenrichting niet goed te praten. “Maar de zaak is overmatig aangepakt. Twintig krakers verklaarden iets dat ver van de realiteit lag. Poging tot doodslag is niet hard te maken.” Luske zou geen schadeclaim indienen vanwege zijn niet terechte voorlopige hechtenis. Fruytier: “Hij is in onderhandeling met de gemeente en soms is het beter afstand te nemen.”

Officier van justitie K. de Valk stelt echter dat Luske wel degelijk voor de rechter komt en wel binnen vier maanden. Hij wil niet zeggen wat Luske ten laste wordt gelegd.

De samenwerking tussen Luske en de gemeente is opmerkelijk, aangezien beide partijen niets van elkaar wilden weten. Luske beschuldigde de gemeente ervan krakers op zijn terrein te hebben afgestuurd. Hij weigerde het terrein te verkopen aan de gemeente, die het eerste recht op koop had. De gemeente -tuk op een van de laatste stukken land aan het water- weigerde de bestemming -scheepswerf- te veranderen, zodat Luske weinig kon uithalen met het terrein.

Fruytier: “De gemeente wordt geen mede-ontwikkelaar, Luske gaat bouwen en verhuren.” De gemeente stelt zich soepel op wat betreft bestemming en erfpacht en krijgt daar mogelijk een stuk grond aan het water voor terug.

De krakers voelen zich als grof vuil behandeld. “We zijn door de gemeente naar het ADM-terrein gedirigeerd zodat Amsterdam gelegenheid kreeg opnieuw te onderhandelen,” aldus Bernd, een van hen.


terug