Kraken in Berlijn

  Kraken in Berlijn


Op vrijdag 8 september deed een groep daklozen een poging om Neue Bahnhofstrasse 1 weer eens aan het woningbestand toe te voegen. Het pand staat enkele jaren leeg, was eigendom van de woningbouwvereniging friedrichshain die het pand terug moest geven aan de oorspronkelijke eigenaar, en is nu weer in eigendom van de Caritas. Die heeft het pand eerst een een paar jaar leeg laten staan. de Caritas is een katholieke hulporganisatie die op het ogenblik in enkele omkoopschandalen verstrikt is. De Caritas is een vrij grote huizenbezitter in vrijwel geheel Duitsland.

Om 14.00 plaatselijke tijd werd het pand betreden door 15 mensen, een groep die in de loop van de dag tot 50 groeide. Hoewel het pand er van de buitenkant niet erg mooi uitziet is het toch in zeer goede staat. De Caritas werd een uur later op de hoogte gesteld van de kraak. Omdat het vrijdag was, en het weekend voor de deur stond bleef een reaktie van die kant volledig uit. De politie liet zich de eerste uren in het geheel niet zien.

Kraken is in Duitsland erg moelijk. Een pand hoeft niet in gebruik te zijn wil er sprake zijn van huisvredebreuk. Wel is een aanklacht van de huiseigenaar verplicht alvorens de politie tot een ontruiming over kan gaan. De marges zijn dus niet erg groot. In Berlijn bestaat daarnaast nog een algemene veiligheids en openbare orde wet (ASOG), die het mogelijk maakt ten allen tijde een pand waar de bewoners niet krachtens een rechtsverhouding inzitten, zonder toestemming van de eigenaar te ontruimen. De senaat van berlijn heeft in het verleden wel eens gezegd deze wet altijd toe te passen op nieuw gekraakte panden, en deze binnen 48 onmiddelijk te ontruimen. De laatste jaren zijn er echter steeds weer pogingen om te kraken in Berlijn, waarbij deze wet niet altijd wordt toegepast.

Terwijl het eten voor de vokü al bijna klaar was, en mensen alvast borden gingen halen kwam de politie alnog roet in het eten gooien. Rond 19.30 kwamen twee agenten vragen wat we in het pand deden. Hen werd te verstaan gegeven dat het pand gekraakt was, en er onderhandelingen met de Caritas gaande waren. Zij plaatsten hun politiebusje voor het pand en lieten niets meer van zich horen. Versterking was inmiddels wel aangevraagd, en de politie liet zich later ontvallen dat ze het pand zo snel mogelijk ontruimen wilden. “Als je die krakers er iets langer inlaat krijg je ze er alleen maar moeilijker uit, was hun reaktie”. 3 “Hundertschaften” (6 peletons me) werden opgeroepen voor de ontruiming. Nadat de eerste 10 bussen ME gearriveerd waren kregen de bewoners 10 minuten de tijd om te vertekken. Een speciale eenheid voor de bestorming van het huis was ook al ter plaatse.Om 20.30 verliet iedereen het pand en werd men voor de deur aangehouden voor een identiteitskaartcontrole. Daarna werdiedereen met zachte drang de straat uitgegooid.

De o zo sociale caritas heeft inmiddels een aanklacht ingediend tegen de krakers. Wel heeft er maaandag nog een gesprek plaatsgevonden met een medewerker van de Caritas over eventuele onderhandelingen. De onroerend goedafdeling van deze organisatie heeft zich inmiddels geprofileerd als keiharde commerciele onderneming. “Hoe moeten we anders ons geld binnenkrijgen voor onze projekten” dat zij daarmee willens en wetens anderen in de kou laten staan komt niet in hun op. Wel zijn de bewoners uitgenodigd om hun plannen aan de Caritas kenbaar te maken. dat moet wel snel gebeuren, want met wil het pand inmiddels heel plotseling verkopen, de koopprijs is ongeveer 1 miljoen…

To be continued

[squat!net]


Tags: