Huisjeshandelaar Luske is veroordeeld wegens gebruik knokploeg

  Huisjeshandelaar Luske is veroordeeld wegens gebruik knokploeg


LICHTE STRAF VOOR ZWAAR VERGRIJP

AMSTERDAM, 27 OKTOBER 1999 –

De Amsterdamse rechtbank heeft speculant Bertus Luske woensdag veroordeeld tot 240 uur dienstverlening wegens onder meer poging tot doodslag. Deze taakstraf komt in de plaats van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Verder moet de huisjesmelker in totaal duizend gulden betalen aan vier materieel en/of immaterieel gedupeerde bewoners van het ADM-terrein.

De rechtbank achtte poging tot moord, dat primair ten laste was gelegd, niet bewezen maar vond dat er wel sprake was van poging tot doodslag. Het verweer van de verdediging dat Luske niet wist dat er krakers in het pand sliepen, schoof de rechtbank terzijde. Luske had direct na de kraak namelijk een brief naar het energiebedrijf gestuurd om gas en elektra te laten afsluiten. Tevens hadden de krakers zich al enkele malen verzet tegen ontruimingspogingen.

De rechtbank tilde zwaar aan het vroege tijdstip waarop Luske zijn ontruiming op die bewuste ochtend van april 1998 in gang zette. Hij kon weten, zo staat in het vonnis, dat er nog mensen lagen te slapen en aanvaardde dus de kans dat er levensgevaarlijke situaties konden ontstaan. De controle, uitgevoerd door een lid van de sloopploeg, was in de ogen van het rechtscollege “ontoereikend”, zeker waar het gaat om de tweede verdieping. Juist die verdieping werd door de rupskraan ernstig beschadigd.

Met betrekking tot de strafmaat hield de rechtbank rekening met het feit dat Luske bereid bleek een schadevergoeding te betalen en dat hij niet eerder met justitie in aanraking is geweest voor dergelijke overtredingen. Luske heeft veertien dagen om in hoger beroep te gaan.

EINDE BERICHT

Ravage, actieblad Van Ostadestraat 233n 1073 TN Amsterdam telefoon 020-6761773 fax: 020-6730595 Internet: http://www.antenna.nl/ravage

Naschrift Squat!net:

De ADM is op het internet te vinden via http://www.contrast.org/adm

Luske heeft in het verleden veelvuldig met dreigenementen krakers uit hun huis gewerkt. Enkele keren is het tot fysiek geweld gekomen. Blijkbaar is hier nooit een aangifte van doorgezet. Wel is Luske eerder veroordeeld voor valsheid in geschrifte. In bovenstaande vinden wij niets terug van een aangifte/ veroordeling wegens huis- en terreinvredebreuk. Toch een prinicipieel puntje lijkt ons.. Meer informatie over Luske vindt je in de talloze brochures die het SPOK in de loop der jaren over hem heeft uitgebracht. Andere, eerdere van Luske gekraakte panden vindt je ook onder squat.net/paard. Je kan natuurlijk ook de interne zoekmasjien gebruiken

[squat!net]