Gemeente verklaart Paard van Amstel alsnog onbewoonbaar

  Gemeente verklaart Paard van Amstel alsnog onbewoonbaar


Vandaag werd het pas herkraakte Paard van Amstel door de gemeente beplakt met ontruimingsbevelen. Eerder deze week had de gemeentelijke politiek laten weten niets te voelen voor een ontruiming op basis van onbewoonbaarheid. Dit besluit werd genomen omdat daarna verdere verkrotting en verval zou toe kunnen slaan. Ook is er een gedeelte van het voormalige pension nog in redelijke staat. De kolonisatoren van het projekt willen vanuit daar verder werken. Al bij de kraak liep ambtenaar Ine van Brenk al te roepen dat het onbewoonbaar was. Zij werd echter in eerste instantie teruggefloten. Waarom de gemeente nu alsnog tot deze stap is gekomen is onduidelijk. Volgens buurtbewoners heeft ambtenaar Middeljans van de bouw- en woningtoezich hier een handje in. Deze man heeft eerder geprobeerd kraakpanden te ontruimen op basis van een pension-verbod. Hij weet overigens ook dondersgoed dat een continue bewoning als kraakpand veel veiliger is dan een volgestouwd pension met veel zeer tijdelijke bewoners die gauw de weg kwijt raken.

Het vermoeden van deze buurtbewoners is dat Middeljans een gewillig oor bij andere ambtenaren heeft gekregen, omdat ze liever niet hebben dat de Amsterdamse kraakbeweging alweer een schandalig staaltje overheidsoptreden (en het nalaten ervan) aan de kaak zou stellen. De afgelopen twintig jaar heeft de gemeente zich keer op keer als ontruimingsservice voor de eigenaren van het pand laten lenen, maar nooit iets tegen verdere spekulatie en verkrotting gedaan.

Als er ontruimd wordt, komt de gemeente er wellicht achter dat het brandgevaar elders ligt.

autognoom