kraken boerderijtje Bronkhorst ten einde

  kraken boerderijtje Bronkhorst ten einde


krantenknipsel Gelderlander van ongeveer afgelopen vrijdag:

Kraken boerderijtje Bronkhorst ten einde

Door onze verslaggever BRONKHORST- na vijf jaar komt er binnenkort een einde aan de bezetting door een kraakgroep van een leegstaand boerderijtje aan de Bakerwaarseweg onder Bronkhorst. De krakers zijn met eigenaresse mevrouw C. Jansen-Venneboer uit Naarden tot overeenstemming gekomen over de ‘oplevering’ van de woning per 1 november aanstaande. De boerderij is destijds in een onverdeelde boedel terechtgekomen en raakte in verval. Nu zal snel een begin worden gemaakt met het herstel van het vervallen pand. De kraakgroep, die onder meer vertakkingen heeft in De Ketelaar (Heksenketel, typ.) in Ellecom, in Brummense en Zutphense kraakpanden en ook de hand had in de kortstondige bezettingen van de landhuizen Landfort en Wientjesvoort, huist sinds vijf jaar in wisselende samenstelling in de boerderij in de Bakerwaard. Een van de laatste krakers die nog aanwezig is, laat weten dat ‘in goed overleg’ is afgesproken dat het huis binnenkort ontruimd wordt. “De reden dat we hierin trokken was de langdurige leegstand. daar strijden wij tegen. Als iemand kan aantonen dat hij echt werk wil maken van het herstel en er zelf wil gaan wonen, leggen wij die niets in de weg,” aldus de kraker, die zoals gebruikelijk niet met naam genoemd wil worden.

Jammer vindt de kraker het wel dat er een einde aan het verblijf in de vrij eenzame Bakerwaard gaat komen. Het terrein naast de boerderij is vrijwel overwoekerd, waarin open plekken en paden zijn gehakt. Hiet een boomhut met uitkijk op de omgeving, daar een speelhut voor kleine kinderen. Maar ook een openluchtbadkamer met echt ligbad. Het is er nog een klein paradijs, al geldt dit hoofdzakelijk voor het zomerseizoen. toch fungeert alles normaal, want het pand is ook aangesloten op water en elektriciteit. Er wordt zelfs gebruik gemaakt van de door de gemeente aangeleverde rolemmer.

In de periode dat de kraakgroep nog vrij uitgebreid was, werd ook gehuisd in oude schuren en bouwketen, Dit tot ongenoegen van de gemeente Steenderen, die daarin illegale bewoning zag. ” Maar iedere keer als we er kwamen,” zegt gemeentesecretaris Harry Frank, “dan was er even niemand. Zo gaat dat. Als de bewoners binnenkort vertrekken, is dat voor ons een zorg minder. Dat wel.”

naschrift typ. Het eerder genoemde Landfort in de gemeente Gendringen was door een stel nono’s gekraakt die tegen de pers zeiden dat ze het monumentale pand ‘zouden gaan verbouwen’. Dit is de voornaamste ontruimingsgrond geweest. Het pand had al meer dan tien jaar leeggestaan. Zelfs de meest poenerige projekten konden niet genoeg geld ophoesten om dit stuk kultureel erfgoed van verdere verrotting te vrijwaren. Rol hierin speelde ook de voormalig eigenaar, het ‘Gelders Landschap’. Die interesseerde zich niet zozeer voor gebouwen, maar meer voor het landschapspark eromheen. Overigens valt ook op dat beheer de nodige kritiek te leveren. De open engelse landschapsstijl wordt daar aangetast door het verpachten van de grond voor maisverbouw.

De kraak had 1 positief effekt: Iedereen die nog maar een beetje hart voor het pand had, wilde niet nog een keer zo’n klub hobbyist knutselkrakers over de vloer. Ineens was er wel genoeg inzet om het pand te behouden. Het wordt nu verbouwd en is het dus voor verder verval behoed. Overigens schenen de krakers in die regio wel goed ontvangen te zijn, omdat eindelijk iemand eens iets (laten we het er niet meer over hebben wat) met het pand deed.

squat!net/ Gelderlander