Krakers protesteren tegen Waalsprong nijmegen

  Krakers protesteren tegen Waalsprong nijmegen


Geldersdagblad, 27 juli 1999

Protest kraakgroep tegen Waalsprong

Van een onzer verslaggevers

OOSTERHOUT- Een groep jongeren heeft een boerdenij gekraakt in Oosterhout in de Betuwe. Onder de naam JED hebben ze zich vanaf zaterdag verschanst in een monumentaal pand aan de Boel. De krakers willen op deze manier voorkomen dat de boerderij plaats moet maken voor de WaalsprongpIannen van de gemeente Nijmegen.

Nijmegen is momenteel al druk bezig met nieuwbouw over de Waal. De boerderij staat op de
plek waar over enkele weken zand wordt gewonnen. In 2005 is het de bedoeling dat het een recreatieplas wordt. De Nijmeegse politie is op de hoogte van de kraakactie en gedoogt de situatie voorlopig. JED heeft al banden aangeknoopt met Groen Front, die leegstaande huizen bezet langs de Betuwelijn in onder meer Zetten-Andelst. Het is de bedoeling dat meerdere leegstaande huizen en boerderijen langs de goederenspoorlijn en in het Waalspronggebied gekraakt worden.

Geldersdagblad, 27 juli 1999

Krakers nemen bezit van markante boerderij in Waalspronggebied

Protesteren tussen pruimen en peren

Door FRED EGGINK

OOSTERHOUT – Het plekje is idyllisch. Een lang, kronkelig zandweggetje en aan het eind daarvan een oude boerderij, omgeven door hoogstamperenbomen. De monumentale boerderij aan de Boel in Oosterhout (gemeente Nijmegen) moet echter plaats maken voor zandwinning voor de Waalsprong. Voor Joost, Elien en Daphne een reden om met een aantal collega’s het pand te kraken.

Ze noemen zich kraakgroep JED naar de voorletters van het trio, dat het voortouw heeft genomen. Sinds zaterdag hebben ze bezit genomen van de Boel 2. “We hebben zelf de politie gebeld. Dat was nog een heel gedoe, want het is een soort schemergebied hier. Het valt onder Nijmegen”, lacht Eli (23), die zich verbaast over het feit dat zo’n “pracht van een monument” moet wijken voor een recreatieplas. “Dat is toch te gek voor woorden. Laten ze het zand een paar meter verderop gaan winnen. Het is echt zonde wat hier gebeurt. Het pand staat al meer
dan een jaar leeg. Het is een monument en we hebben gehoord dat het zomaar ineens van de
monumentenlijst gehaald is. Dat is typisch politiek. Waarom we hier naar toe zijn gegaan? We
kregen een tip en het is de liefde voor het buitenleven. Waar vind je nog zo’n fantastische plek?”

Museum


Inmiddels hebben ze binnen al aardig wat werk verzet. De boerderij mag dan wat verwaarloosd zijn, voor Eli en Daphne is het een droom. Ze hebben zelfs één van de stallen al ingericht als museum. Een aantal spullen zoals een ploeg, een oude ‘karnmolen’ en zelfs oude foto’s is daar al opgesteld. “Zomaar gevonden en moet je kijken wat een prachtige schouw. En dat gezandstraalde glas op de deur” vertellen de ‘gidsen’. “De draagbalken zijn nog goed en het dak lekt niet.”
Een dissonant vormen de houten schotten voor de ramen. Dat vinden de nieuwe bewoners zelf
ook. “Het kan niet anders. We hebben al gehoord dat het bedrijf dat hier wil beginnen, ons
eruit wil hebben. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Het zou wel erg jammer zijn, want we
willen hier nog wel even blijven. Die recreatieplas komt er voorlopig toch nog niet Op de plankaart heet het de Oosterhoutse Plassen. We hebben de buren op de hoogte gebracht, ze hebben een brief gekregen met onze ideeën.” Want mochten ze langer kunnen blijven, dan zijn er ook al plannen. Zo willen ze kunstenaars de mogelijkheid bieden om zich op de Boel te ontplooien. Ook kinderen zijn welkom bij de projecten, die ze willen houden. De stallen kunnen eventueel dienen als creatieve ruimtes. In de gang staat een kist pruimen. “Gekregen van Groen Front als welkomstgeschenk”, lacht Daphne, die er meteen maar eentje pakt en opeet. JED heeft al goede contacten met het Front, de actiegroep tegen de Betuwelijn, opgebouwd. “We kunnen elkaar samen helpen”, vult Eli aan, die niet veel kwijt wil over eventuele meerdere kraakacties rond de Waalsprong of Betuwelijn. “Dat gaan we niet zeggen. Maar er is veelleegstand en de mensen zoeken huizen…”
Voorlopig richten ze zich op hun nieuwe stek aan de rand van de Waalsprong. Tussen de peren en de pruimen. Het laatste stukje stiltegebied, zo lijkt het. Met als hamvraag: hoe lang nog? JED heeft de sprong gewaagd en moet afwachten hoe lang de overheid tolerant is.

Gelderlander 31 juli ’99

Gekraakte boerderij door politie ontruimd

OOSTERHOUT – De voormalige boerderij in Oosterhout die afgelopen zaterdag gekraakt werd, is gisteren door de politie ontruimd. De officier van justitie had hiertoe opdracht gegeven nadat de eigenaar van het pand gisteren aangifte van de kraak deed. De krakers boden geen weerstand. De eigenaar probeerde afgelopen week zelf nog om de acht krakers uit de woning te krijgen. Toen dit niet lukte deed hij aangifte bij de politie. Twee agenten gingen naar de boerderij toe met de mededeling dat ze weg moesten.
Binnen een kwatier was de huisraad op een fietskar geladen en verdwenen de bewoners. Uit onderzoek van de politie bleek eerder dat de boerderij tot oktober vorig jaar bewoond is geweest en daarna als opslagruimte werd gebruikt. Ook het erf rondom het huis was nog in gebruik. Dit is de krakers donderdag verteld en gezien het vlotte vertrek hadden de krakers volgens de politie al rekening gehouden met een spoedige ontruiming.

squamb


Tags: