Amstel 198 op belachelijke gronden voortijdig ontruimd?

  Amstel 198 op belachelijke gronden voortijdig ontruimd?


Morgen, maandag 1-11-99, wordt de Generaal Vetterstraat 71 waarschijnlijk met ME ontruimd. Het ligt in de lijn der verwachting dat dan ook Amstel 198 mee-ontruimd wordt. Woningbouwvereniging het Oosten heeft de ontruiming voor die dag aangekondigd.

Afgelopen vrijdag is een ontruiming van de Generaal Vetterstraat niet doorgegaan. Dit als gevolg van de onmogelijkheid het pand met ‘platte pet’ in te nemen. Generaal Vetterstraat 71 wordt ontruimd op basis van een ontruimingsvonnis van een ander, al ontruimd pand. Dat vonnis had een lange geldingstijd. Toch blijkt ondertussen daar niets gedaan te zijn, iets dat de eigenaar wel had toegezegd om het vonnis te verkrijgen. De krakers van Generaal Vetterstraat 71 vinden het belachelijk dat dit vonnis op hen los gelaten wordt en hebben hiertegen een proces aangespannen. De gemeente Amsterdam wil niet wachten met het verlenen van politiebijstand op een rechterlijke toetsing. Achteraf toetsen heeft over het algemeen weinig zin omdat dit de houding van de rechters beinvloed en de bewoners toch meestal niet kunnen terugkeren.

De ontruiming van Amstel 198 is zo mogelijk nog belachelijker. Dit pandje is 9,8 vierkante meter groot en alweer geruime tijd gekraakt. Woningbouwvereniging het Oosten kreeg dit pandje op de koop toe toen zij het blok Amstelstraat/Wagenstraat/Amstel van Bertus Luske overnamen.

Omdat het Oosten geen zinnig gebruik voor het pandje kon vinden, werd het maar in de bouwtekeningen aan een naburig pand geplakt. Zo komt hier hun brievenbus en krijgen enkele etages deze ‘serre’ als uitsteeksel aan hun woonkamer.

Al langer is duidelijk dat deze belachelijke plannen, er wordt hier woonruimte voor twee mensen opgeofferd, de eerste paar maanden niet uigevoerd zullen worden. Toch wil het Oosten de ontruiming doorzetten. Hoewel het Oosten over het algemeen een kreatieve woningbouwvereniging is, hebben ze hier bewust een pandje wegbestemd. Blijkbaar ligt het teveel in het blikveld van hun suikeroompjes en -tantes aan de overkant van de Amstel, het stadhuis.

Deze voortijdige en nodeloze ontruimingen komen kort na een ‘reguliere’ ontruimingsgolf waarbij al zo’n 100 mensen uit hun woonruimten zijn gezet en talloze initiatieven in de kiem zijn gesmoord.

[squat!net]