Bertus Luske voor de rechter

  Bertus Luske voor de rechter


Vandaag heeft het proces tegen Bertus Luske gedient inzake zijn Knokploeg tegen het ADM, april vorig jaar. De OvJ heeft 24 maanden geeist, waarvan 6 voorwaardelijk. Dat Luske al zijn andere advocaten niet meer goed genoeg vond bleek uit het feit dat dit keer mr. Gerard Spong als raadsman optrad. Luske was zelf niet aanwezig, hier was de rechtbank echter “not amused” mee. Na vijf weken cel werd zijn straf “geschorst”, onderdeel hiervan is echter wel dat je op oproepen van justitie wel moet reageren. De toespraak is over twee weken op 3 september.

Voor meer info over Luske, kijk bij http://www.contrast.org/adm

Daarop staat o.a. het volgende:

Persbericht
Betreft: Mafiabaas Bertus Lüske voor gerecht inzake poging tot doodslag
Op Vrijdag 20 augustus 1999 speelt de strafrechtelijke zaak tegen Bertus Lüske. Hij moet voorkomen voor 3 maal poging tot doodslag, openbare gweldpleging en huisvredebreuk. Eind april vorig jaar heeft een knokploeg van ongeveer 15 man met harde hand geprobeerd het gekraakte ADM-complex in het Westelijk Havengebied te ontruimen en te slopen Vroeg in de ochtend verschaften de knokploeg en een grote graafmachine zich toegang tot het terrein. De knokploeg brak de ruiten van de op de begane grond gelegen ruimte en verwijderde hardhandig de daar aanwezige bewoner. Terwijl de overige bewoners nog lagen te slapen, begon de graafmachine, een enorme sjovel, zonder waarschuwing in te beuken op de pui van het gebouw. Een aantal bewoners werden in doodsangst wakker en er ontstond een levensgevaarlijke situatie. Twee verdiepingen zijn vernield en er is veel materiële schade aangericht. De eigenaar van het pand, onroerend-goedmagnaat Bertus Lüske, was zelf aanwezig, en dirigeerde als een volwaardig commandant de illegale actie. Hij bracht een van de krakers een kaakslag toe toen deze de sloop probeerde te verhinderen. Een meisje is met geweld opzij gegooid en een aantal anderen werden met geweld bedreigd. Vijf dagen na de actie is hij in hechtenis genomen en hij heeft zo’n 35 dagen vastgezet Lüske is in het bezit van een sloopvergunning, een ontruimingsvonnis is echter nog niet uitgesproken. Dit was zijn derde poging om de bewoners zonder juridische grondslag (illegaal) te ontruimen. De eerste poging vond plaats op 21 januari 1998, Lüske had toen geen sloopvergunning. De tweede vond plaats op 3 maart 1998, er was toen net een sloopvergunning verstrekt. Bedrijven die bij de ontruimingspogingen betrokken waren, zijn Steenkorrel B.V., Oudtzwanenburg B.V. en D. Kuiper Transport & Kraanverhuur. Allen hebben zich medeplichtig gemaakt aan huisvredebreuk en hebben de uitvoeringsvoorschriften die behoren bij de sloopvergunning en opgesteld zijn door de Stedelijke Woningdienst volledig genegeerd. Het ADM terrein is in mei 1997 voor het bedrag van 28 miljoen gulden aangekocht door Chidda Vastgoed BV en Amstellimmo BV, beiden verbonden aan H & R Holding, waarvan Lüske de directeur is. In oktober 1998 speelde een kort geding van Lüske tegen de bewoners van het ADM. Hij vroeg een ontruimingsvonnis aan op basis van een koopcontract met een bevriende makelaar, van der Vloodt. Het verkoopbedrag was ineens verhoogd tot 86 miljoen gulden. Lüske verloor het kort geding, het koopcontract werd niet overtuigend bevonden en de verkoopprijs buiten alle proporties. Lüske is berucht vanwege uiterst gewelddadig optreden tegen krakers en komt voor op ‘de lijst van 16’, (personen die criminele organisaties leiden) samengesteld door de commissie van Traa in de IRT Affaire. Het proces begint om 9.30h in de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Voor meer informatie kunt u terecht bij Hay Schoolmeesters: tel. 06.50287986

[squat!net]