Gent: Het eerste gekraakt sociaal centum Het Kraaiennest vanochtend ontruimd onder nieuwe wetgeving

Vanochtend dinsdag 6 maart werd de Braempoort dat werd omgedoopt tot Het Kraaiennest ontruimd. Op 15 februari 2018 werd de Galerij Braempoort gekraakt als reactie op het huidige kraakverbod. Nadat er door de eigenaar klacht werd ingediend op 15 februari werd de zaak behandeld door het parket. Door de tegenpartij (krakers) werd er beroep ingediend waardoor het parket het op zijn beurt doorstuurde naar het vredegerecht van het eerste kanton.

Gisteren bij aankomst in de rechtszaal begon het hele verhaal met afwezigheid van de advocaat van de krakers. Hierdoor werd de zaak anderhalf uur opgeschoven. Wanneer de zaak eindelijk aanving was het duidelijk dat de rechter niet van plan was om naar het verhaal van de krakers te luisteren. De rechter was zelf op onderzoek uitgegaan en het enige wat in het dossier te vinden was, was een kopie van een krantenartikel die de snelheid van het gerecht aan de kaak stelde. De rechter reageerde dat hij ‘een harde werker is en de tegenstelling zal bewijzen’. Ook had hij een persverklaring van de Krugerstraat in Amsterdam voor zich liggen die dateerde uit 2007 waaruit hij afleidde dat het niet om een dakloze maar om een activist ging. De persverklaring had hij gevonden op krakenpost van squat.net.
De kraker in kwestie kon zich onmogelijk verdedigen en de advocaat keek hulpeloos toe waar de eigenaar die aanwezig was zonder verdediging vrij spel kreeg. Met als enige verdediging dat het bezetten van andermans eigendom niet door de beugel kan.

De uitspraak zou gisteren na de zitting worden uitgesproken, maar dit gebeurde niet. Er werd verzocht om om 14.30 terug te komen maar toen werd er mee gedeeld dat de balie ging sluiten. Om 9.30 vanochtend werd de uitspraak uitgesproken, die opriep voor onmiddellijke ontruiming. Dit zonder dat de krakers hiervan op de hoogte waren. De politie is overgegaan tot ontruiming 20 minuten later. Er is niemand gearresteerd, maar de effectieve uitspraak is tot nu toe onbekend. Of er een geldboete of gevangenisstraf volgt is nog de vraag.

We zullen ons laten laten intimideren door een rechter die zich louter baseert op krantenartikels om een uitspraak te vellen.
WET OF GEEN WET, KRAKEN GAAT DOOR!!

Sociaal Centrum ‘T Kraaiennest
kraaiennest [at] riseup [dot] net
https://kraaiennest.noblogs.org/
https://squ.at/r/4bke

Indymedia https://www.indymedia.nl/node/42887