Brussel: Protestactie tegen de kraakwet

Deze woensdag, 27 september, werden een tiental reclameborden getransformeerd als protestactie tegen de kraakwet. Deze wet criminaliseert de illegale bezetting van een gebouw met een boete en/of een gevangenisstraf. Langs deze weg wijzen de deelnemers op een rechtspraak aan twee snelheden : zeer snel als het gaat om het beschermen van de rijke eigenaars, maar ongeschikt traag als het gaat om het Brussels Gewest zijn engagementen te doen respecteren. In feite zijn er vandaag slechts 1235 van de 3500 sociale woningen die beloofd werden in 2005 gebouwd1.

We betreuren eveneens de instrumentalisatie van een fait divers, namelijk de bezetting van een bewoond pand. Een uitzonderlijk feit, dat we allesbehalve aanmoedigen. In een context van toenemende armoede (één Brusselaar op drie heeft een inkomen onder de armoededrempel2) is deze wet een grote inbreuk op het recht op wonen en een nieuwe aanval op de meest kwetsbaren. Zij zijn reeds de eerste slachtoffers van de besparingsmaatregelen.

We wijzen eveneens op de passiviteit van de overheden om te vechten tegen de leegstand van gebouwen. In onze hoofdstad staan meer dan 15 000 woningen leeg en toch moeten er duizenden mensen op straat leven. Dit gebrek aan politieke wil is niet zonder gevolgen, deze crisis is voordelig voor de duizelingwekkende huurinflatie, maar legt een druk op de huurders die op zoek zijn naar woningen. We schatten dat in Brussel de huurprijzen met 20 % gestegen zijn op vijf jaar tijd3. Bij gebrek aan politieke wil en effectieve omkadering van de huurprijzen is er niets dat deze stijging tegenhoudt.

Tenslotte is er nog activiste Marie, die het moe is dat de term « kraken » steeds opnieuw negatief gebruikt wordt : « Een bezetting wordt altijd voorgesteld als nefast voor het gebouw en de wijk, maar wat valt er te zeggen over de vele socio-culturele plaatsen, de gastentafels voor jan en alleman, artiesten ateliers en zoveel meer ? Bovendien wordt het merendeel van de bezettingen goed onderhouden, want anders zouden ze snel vervallen en zelfs onbewoonbaar worden. »

Collectief tegen de antikraakwet
nonalaloiantisquat [at] riseup [dot] net
https://squatbelgium.noblogs.org/
https://squ.at/r/3fllBron: Indymedia Brussel https://bxl.indymedia.org/spip.php?article15434&lang=fr