Amsterdam: ADM’s XX Verjaardags Festival

ADM viert haar porseleinen jubileum!
Take a gentri-vacation on the ADM reservation

De gekraakte culturele vrijhaven ADM bestaat in oktober 20 jaar. En dat wordt gevierd op 12, 13 en 14 oktober 2017. Drie dagen vol met spektakel die je niet wilt missen. Artiesten, kunstenaars en bezoekers van over de hele wereld komen dat weekend naar ADM om te vieren dat er nog plekken zijn waar onnodige regelzucht niet bestaat, de wijzers van de klok niet in je nek hijgen en waar non-conformisten nog vrij rond lopen.

Sinds drie jaar staat het voortbestaan van ADM flink onder druk, er zijn talloze rechtszaken en veel media aandacht. Begin augustus besloot de rechtbank dat de Gemeente Amsterdam het bestemmingsplan moet handhaven, met als gevolg dat ADM ontruimd zou moeten worden. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag, de gemeente moet namelijk nog bepalen of de zogenaamde eigenaar van het terrein zijn bouwplan uit mag voeren. Al met al verandert dit niets aan de idealen, levenslust en culturele expressie van de ADMers en niets aan het voortbestaan van ADMs verjaardagsfestival!

Het porseleinen jubileum wordt gevierd met: drie muziekpodia met o.a. Latwal (dub- electropunk, FR), Spanner (skapunk, GB), Amsterdam Faya Allstars (skareggae, AMS), zZz (organelectro, AMS), de Giletjes (rock ‘n girlz, AMS), Trikosis (anarchofolk, NL), de Stokers (acousticbalkan, NL), Zibabu (spacepunk, ADM), de Beatzers (piratenfolk, ADM).

Een experimenteel circus- en theaterprogramma: Twisted Fairground (GB), les Humains Gauches (FR), ZaZi (NL), Feminist Mouse Circus (GB) e.a.
Vuurspektakel: Compagnie Doedel (BE). Kinderparadijs: OCCII kinderpret.
Symposium van vrije culturele ruimtes over de-gentrification met internationale sprekers. En: Suwanne’s Clit-Club, RoboGallery, reggae-dub-hiphop veld, skatebaan en nog veel meer.

Neem een dagje gentrificatie-vrij en bezoek de longen van westpoort, de culturele kietelaar van Amsterdam; een avontuur voor iedereen vanaf nul jaar!
Laat je verrassen en koester de waanzin.

Op naar het zilveren jubileum!

Meer informatie:
http://www.admfestival.nl
www.adm.amsterdam
Symposium: http://www.fcsamsterdam2017.nl

Openingstijden:

Donderdag 12 oktober 20.00 – 01.00 vrijdag 13 oktober 17.00 – 04.00 zaterdag 14 oktober 13.00 – 05.00

Let op: geen pinautomaat, alleen contante betaling. Pendelbus tijdens de openingsuren van het festival vanaf Piarcoplein (Station Sloterdijk). Geen camping en geen hondjes!
Het ADM festival is een ongesubsidieerd en non-profit festival. Alle medewerkers en artiesten werken op vrijwillige basis. Eventuele winst wordt gebruikt in de strijd om het voortbestaan van ADM.

ADM – de actualiteit in een notedop (29 september 2017)

In 1997 werd door Chidda Vastgoed BV het 42 hectare tellende ADM terrein gekocht en in dat zelfde jaar namen ruim 125 mensen het terrein in gebruik. Tot 2014 heeft Chidda niets met het terrein gewild en gekund en zijn de bewoners een hechte woon en werkgemeen- schap geworden die het terrein inzet voor experiment en culturele uitstraling voor Amsterdam.

De laatste drie jaren kenmerken zich door een veelvoud van complexe juridische procedures waarbij Chidda tracht het terrein ontruimd te krijgen om het daarna te gelde te maken. Daarbij maken de ADM bewoners telkens duidelijk dat Chidda geen vastomlijnd plan voor het terrein heeft dat past binnen de beperkende bestemming van het koopcontract. Die bestemming, ooit door de Gemeente Amsterdam ingebracht, zorgt ervoor dat speculatie uitgesloten wordt. Volgens het ADM is Chidda er in haar plannen enkel op gericht om die beperking verwijderd te zien waardoor de grondwaarde minstens vervijfvoudigt en Chidda lucratief incasseert.

Het is de taak van de Gemeente om de bestemmingsbeperking (scheepswerf) te handhaven. Alleen dan kan de Gemeente het terrein voor een rechtvaardige prijs terugkopen en daarmee het publieke belang dienen.
Momenteel lijkt de gemeente goedkeuring te gaan geven aan Chidda’s plannen en dreigt ze daarmee niet alleen de regie over het terrein te verliezen, maar ook een verlies van honderden miljoenen euro op te lopen. Chidda strijkt daarbij de meerwaarde op van 80 miljoen euro, die dan door de gemeente cadeau wordt gedaan !

Het lukte de ADM om eind juli met een meerderheid van de gemeenteraad een onafhankelijk onderzoek af te dwingen dat duidelijk moet maken of de gemeente het ontwikkelplan van Chidda moet afwijzen. Indien dat gebeurt kan de gemeente zelf een strategie ontwikkelen en in de tussentijd de vrijhaven ADM koesteren.

Het ADM verzet zich tegen de speculatie met de ADM grond, tegen de oneigenlijke verrijking van een malafide vastgoed ondernemer en eveneens tegen de gemeentelijke onachtzaamheid.

Het ADM strijd voor het behoud van vrijplaatsen in Amsterdam en de rest van wereld.

ADM
Hornweg 6,
Amsterdam, 1045 AR
The Netherlands
https://www.admfestival.nl/
https://adm.amsterdam/
https://radar.squat.net/en/amsterdam/adm

Tags: ,