Amsterdam: We Are Here helpt de Gemeente met huisvesting vluchtelingen

20161212_Wij_Zijn_Hier_bezetting_Hoogtekadijk_401_AmsterdamHet actieteam van Wij Zijn Hier heeft vanavond het voormalige kantoor van de Voedsel- en Warenautoriteit aan de Hoogte Kadijk 401 bezet. Het kantoorpand is een jaar geleden door Staatssecretaris Dijkhoff ter beschikking gesteld aan de Gemeente Amsterdam om noodopvang voor vluchtelingen te bieden.
Uit contacten met een van de huidige bewoners is ons gebleken dat het pand beheerd wordt door de firma Kabath Vastgoed Bescherming. Dit bedrijf heeft antikrakers in het gebouw toegelaten. Een van de vijf huidige bewoners woont daar al drieeneenhalf jaar. Ze vertelde dat Kabath het aantal tijdelijke bewoners heeft teruggebracht tot vijf.
Met deze bezetting willen de afgewezen vluchtelingen van Wij Zijn Hier de bestemming van het pand realiseren door er, eventueel samen met de huidige bewoners, te gaan wonen.
Dit in de hoop dat een echte oplossing voor de komende verkiezingen kan worden bereikt.

Contact: Khalid Jone 06 86263381
Wij Zijn Hier: http://wijzijnhier.org/

Update, 12/12/2016 – 23:42 –
De groep staat inmiddels op straat, er is (nog) niemand gearresteerd. Ze zitten nu met zn allen voor het pand op de stoep. en als de politie t toelaat dan zullen ze daar vannacht blijven. Het is alleen de vraag of de politie dat toelaat.
Voor zo ver bekend houdt niemand twitter bij op dit moment. Als er wel een twitter gebruiker ter plaatse is, graag hier de een linkje plaatsen, dan verloopt de informatiestroom wat soepeler!

Update, 13/12/2016 – 10:14 –
Zes vluchtelingen op straat van het Action Team van Wij Zijn Hier sliepen vannacht voor de deur van de vroegere Voedsel- en Warenauthoriteit op Hoogte Kadijk 401. Kennelijk heeft dit rijksorgaan een gebouw achtergelaten dat te gevaarlijk is voor vluchtelingen. Maar wel voor anti-krakers. Deze actie, die begon met een bezetting van get gebouw, gaat door tot er een oplossing is. Alle steun is welkom. Eten, drinken, dekens, olielampen, beltegoed. Flyerontwerpers, kunstenars en andere vrije mensen: come and save lives.

Update, 14/12/2016 – 13:42 – Actie is gisteravond beëindigd vanwege dreiging met arrestatie op grond van het slapen op de openbare weg en het hangen in portieken.

20161212_Wij_Zijn_Hier_bezetting_Hoogtekadijk_401_Amsterdam_120161212_Wij_Zijn_Hier_bezetting_Hoogtekadijk_401_Amsterdam_220161212_Wij_Zijn_Hier_bezetting_Hoogtekadijk_401_Amsterdam_320161212_Wij_Zijn_Hier_bezetting_Hoogtekadijk_401_Amsterdam_4

Indymedia: https://www.indymedia.nl/node/37402

Update, 13/12/2016 – 14:51
PERSBERICHT 13-12-16 Vluchtelingen Wij Zijn Hier slapen op de stoep

Afgelopen nacht sliepen zes vluchtelingen van Wij Zijn Hier buiten op de stoep voor het voormalige kantoor van de Voedsel- en Warenautoriteit aan de Hoogte Kadijk 401. Inmiddels heeft een grote groep vluchtelingen van Wij Zijn Hier zich verzameld.

Het actieteam van Wij Zijn Hier heeft het gebouw gisterenavond tijdelijk bezet. Het kantoorpand is een jaar geleden door Staatssecretaris Dijkhoff ter beschikking gesteld aan de Gemeente Amsterdam om noodopvang voor vluchtelingen te bieden. Wij Zijn Hier wil de gemeente Amsterdam helpen met de huisvesting van vluchtelingen.

Uit contacten met een van de huidige bewoners is ons gebleken dat het pand beheerd wordt door de firma Kabath Vastgoed Bescherming. Dit bedrijf heeft antikrakers in het gebouw toegelaten. Een van de vijf huidige bewoners woont daar al drieeneenhalf jaar en gaf aan dat het aantal tijdelijke bewoners is teruggebracht tot vijf.

Na de bezetting volgde snel een ontruiming, waarna een groep vluchtelingen heeft besloten voor de deur te gaan slapen. Zij moesten hun vorige onderkomen aan de Rijswijkstraat verlaten en geven aan geen andere opties te hebben. Ook willen zij met deze actie aandacht vragen voor hun situatie: door het gat in het Nederlandse asielbeleid kunnen zij geen kant op. Zij kunnen niet blijven en ook niet ergens anders heen en leven zonder recht op werk, studie, onderdak. Khalid Jone: ‘Het is koud, maar we blijven hier totdat er een oplossing is voor ons probleem, waar we zelf niets aan kunnen doen.’

De vluchtelingen zitten voor een overheidsgebouw, omdat ze van de overheid een oplossing vragen. Al vier jaar proberen zij uit te leggen dat het beleid niet klopt. Voor meer informatie zie: http://wijzijnhier.org/

Contact voor de pers: Khalid Jone 06 84 30 72 41

20161213_Wij_Zijn_Hier_Hoogtekadijk_401_Amsterdam_1
20161213_Wij_Zijn_Hier_Hoogtekadijk_401_Amsterdam__

Indymedia: https://www.indymedia.nl/node/37421