Amsterdam: De Rooie Nies, Lange Niezel 25 gekraakt

20161109_DeRooieNies_LangeNiezel25Buurtbrief:

Hello!

Zondag December 4 is de Lange Niezel 25 ‘gekraakt’. Dit betekent dat de krakers de nieuwe officiele bewoners zijn van het pand. De redenen voor de kraak waren:
— Woningnood in Amsterdam, vooral socialewoningen
— Corrupte woningbouwverenigingen met wachtlijsten van jaren
— Een pand dat al meer dan 8 jaar lang niet gebruikt wordt
— Een straatbeeld dat er zo ook niet beter op wordt door Project 1012
— En natuurlijk, de simpele reden dat er een paar mensen willen wonen.

We kunnen ons voorstellen dat u hiervan schrikt, waarschijnlijk door de slechte reputatie die krakers hebben. We zijn echter absoluut niet van plan een rovershol te maken van het pand; We hebben een select groepje bewoners uitgekozen en we willen ons zoveel mogelijk aanpassen. Dit betekent dat wij elke soorten overlast (geluid, afval, etc.) willen voorkomen en wat nog belangrijker is, we willen het pand weer een toonbaar uiterlijk geven en uiteindelijk de monumentale waarde (laten) herstellen.

“…Some of the floors above shops are currently standing empty, and are ideal for residential space. Having people living in a neighbourhood makes it a safer and more pleasant area to be in, residents make it more liveable and lively, providing social control and cohesion. Having tenants living in a building also prevents it falling into disrepair….” (http://www.amsterdam-red-light-district-maps.com/Project1012.html)

We hopen ook aktief te kunnen bijdragen aan de leefbaarheid van de buurt, omdat wij vinden dat krakers op cultureel en sociaal gebied een bepaalde morele verantwoording hebben. De aanwezigheid van krakers is heel nuttig voor deze buurt. Wij kunnen bijdragen aan het beschermen van deze buurt tegen de homogenisering en veryupping van Project 1012. Onze bedoelingen zijn goed. Wij willen u, zodra het pand toonbaar is, uitnodigen voor een kop koffie. Dan kunnen we ook even praten over uw zorgen, adviezen en ideeen.

Bij voorbat dank.

Hoogachtend,

Uw nieuwe buren

De Rooie Nies
Lange Niezel 25
derooienies [at] squat [dot] net