Utrecht: Opnieuw rechtszaak krakers Kanaleneiland

20160913_Utrecht_rechtszaak_krakers_KanaleneilandOp dinsdag 13 september 2016 hebben de bewoners van de flat Monnetlaan 97-111 een nieuwe rechtszaak aangespannen. Omdat de ontruiming vanaf donderdag plaats kan vinden, dient de rechtszaak morgen al, om 13:30 uur. Eerder besloot de rechter dat de flat ontruimd mag worden, omdat de renovatie op 1 oktober zou beginnen en een woning leeg moet zijn voor een asbest inventarisatie. Inmiddels hebben de krakers die inventarisatie zelf uit laten voeren en blijkt de renovatie pas maart 2017 te beginnen.

“De rechter is voorgelogen door de landsadvocaat, die op zijn beurt weer is voorgelogen door gemeente en corporaties.” Aldus een kraker. “Dit moet even recht gezet worden.” De woningen in Kanaleneiland zijn in april bezet uit protest tegen de stadsvernieling. Met het project ‘Kanaleneiland centrum’ zijn 1100 goedkope sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor vrije sector huur en dure koopwoningen. Slechts 138 sociale huurwoningen zijn gebouwd. Een Kraker: “Stadsvernieling is het deporteren van niet witte bewoners om witte enclaves te stichten.”

Ontruiming op dit moment zou geen enkel doel dienen. Behoorlijk zinloos ook ,om een pand te ontruimen waar je zeker nog een half jaar niets mee doet, in een wijk waar zeker 300 woningen leeg staan. In de vorige rechtszaak was al gebleken dat de eigenaar naast de renovatie plannen geen enkel belang heeft bij ontruiming, behalve dan een principieel bezwaar tegen krakers. Dat gemeente en corporaties er een principieel punt van maken, is vanzelfsprekend. Natuurlijk vinden zij het niet fijn als hun beleid bekritiseerd wordt. Dat politie en openbaar ministerie zich, met rechtelijke goedkeuring, voor dit karretje laten spannen is wat minder vanzelfsprekend. “Hier wordt legitiem en gefundeerd kritiek geuit op racistisch beleid.” Aldus de krakers. “Dat hoort niet door politie onderdrukt te worden.”

https://www.indymedia.nl/node/35538