Haarlem: Weggeefwinkel moet verhuizen

Weggeefwinkel_HaarlemDe vrijwilligers van de Weggeefwinkel Haarlem hebben met Kerst te horen gekregen dat zij na vier jaar hun pand aan de Rijksstraatweg moeten verlaten. De eigenaar had een koopcontract liggen, maar de bewoners en gebruikers van het pand waren niet overtuigd van de concreetheid van de plannen. Zo is er veel onduidelijkheid over vergunningen voor de nieuwe bestemming van het pand en de spoedeisendheid van het vertrek. Toch heeft de eigenaar van de rechter gelijk gekregen en moet de Weggeefwinkel verhuizen. De bewoners en de winkel gaan niet in hoger beroep, al zou dit wel een kans van slagen kunnen hebben. De kosten van het proces lopen echter te hoog op. De Weggeefwinkel betreurt het dat echte gerechtigheid alleen maar weggelegd is voor zij die het kunnen betalen.

Op zoek naar een nieuwe locatie

Ondanks deze tegenslag gaat de Weggeefwinkel hard aan de slag om een nieuw pand te vinden. Daarbij wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid om een tijdelijke bruikleenovereenkomst te sluiten met een eigenaar van een pand, dat de komende tijd nog niet in gebruik genomen wordt. Bij deze roept de Weggeefwinkel dan ook de gemeente en ruimdenkende vastgoedeigenaren met een lege ruimte op om contact op te nemen via weggeefwinkelhaarlem [at] gmail [dot] com. De Weggeefwinkel heeft zich in de afgelopen vier jaar bewezen als een waardevolle toevoeging aan de buurt en de stad.

Afscheid

De vrijwilligers van de Weggeefwinkel willen graag afscheid nemen van hun bezoekers op zaterdag 2 januari vanaf 14:00 uur in de dan inmiddels lege winkel. Iedereen is van harte welkom voor drankje en een praatje.

Wat is de Weggeefwinkel?

De Weggeefwinkel Haarlem is een kraak- en buurtinitiatief, dat gratis kleren, klein huisraad en andere spullen inneemt en vervolgens weggeeft aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. Daarnaast is het ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners om een praatje te maken.
De Weggeefwinkel bestaat in Haarlem al meer dan 14 jaar en zat sinds 2012 aan de Rijksstraatweg 350. Deze Weggeefwinkel is 3,5 jaar geleden geopend door burgemeester Bernt Schneiders. Al vanaf het begin is het een goed lopend initiatief voor en door de buurt. Afgelopen maand won de jongste vrijwilliger nog de Haarlemse prijs voor beste jonge vrijwilliger van het jaar. Hij werd daarmee aangemoedigd mensen te blijven helpen. De Weggeefwinkel wordt gerund door vrijwilligers uit de buurt en heeft samengewerkt met onder andere Stem in de stad, Hotel de Koepel, Jongerencentrum Flinty’s, Het Rode Kruis, Stichting Release en ook het Loket Haarlem verwijst door naar de Weggeefwinkel.

Weggeefwinkel Haarlem, Rijksstraatweg 350
http://weggeefwinkel.kraakgroephaarlem.nl

http://weggeefwinkel.kraakgroephaarlem.nl/?p=709