Culturele Werkplaats in recent gekraakt kantoorpand Utrecht

De bewoners zijn in contact met verschillende organisaties en groepen en hebben al afspraken met een aantal kunstenaars over het in gebruik nemen van atelierruimte. Ook zijn zij in overleg met de eigenaar van het pand over hun medewerking. Kunstenaar Abstrakt: ‘Dit is een geweldig initiatief, ik kan hier mijn eigen ding doen en tegelijkertijd veel kennis en techniek van andere kunstenaars opdoen!’ Behalve kunstenaars vallen ook onder andere sportgroepen en buurtinitiatieven onder de doelgroep.

Voor de gemeente zijn culturele initiatieven als deze ook belangrijk. In de brochure Cultuur in Utrecht Oost wordt melding gemaakt van een soortgelijke plek in het pand naast deze, dat in 2009/2010 gekraakt is geweest. Ook hier was een laagdrempelige culturele broedplaats gerealiseerd, die echter wegens ontruiming van het pand is opgeheven. Kraker Jan-Willem: “Dat pand staat nu weer leeg, net zoals deze. Om ons eigen woonprobleem op te lossen en tegelijkertijd wat meer kleur aan de wijk te geven, zijn we hier ingetrokken.”

De bewoners willen de ruimte die in het pand beschikbaar is gratis aanbieden aan kunstenaars en mensen die geen betaalbare ruimte kunnen vinden voor hun initiatieven. Uit adviezen van de kwartiermaakster blijkt dat hier behoefte aan is. Volgens haar onderzoek heeft een ruime meerderheid in de wijk (71%) behoefte aan een laagdrempelige culturele werkplaats. Kraker Jan-Willem: “We zijn blij als we iets kunnen doen voor de buurt. En als de buurt zelf ook meedoet, maken we met z’n allen de stad een stukje leefbaarder.”

Tags: ,