Krakers: eetcafé in Forellenhof

Krakers: eetcafé in Forellenhof Door onze verslaggever

BEEK – De voormalige Forellenhof aan de Elze in Beek is in de nacht van vrijdag op zaterdag gekraakt.

De krakers hebben in de buurt briefjes in de bus gestopt waarin ze hun bedoelingen kenbaar maken. “Wij zijn urgent woningzoekende jongeren”, zo schrijven ze. “Maar we willen niet alleen wonen in het pand. We willen er ook sociaal-culturele activiteiten organiseren, zoals exposities, een eetcafé of iets dergelijks. Eventueel willen wij ook een weggeefwinkel realiseren.

Zaterdagochtend kwam de anti-kraakwacht, die in een klein schuurtje bij de Forellenhof woont, polshoogte nemen. De man had nog wat kleren en persoonlijke spullen in het restaurant liggen. “Kan dit zomaar?”, zo vroeg hij, terwijl hij die spullen eruit haalde.

Dat gaat nu Truus van de Sande, makelaar uit Nijmegen en volgens het kadaster een van de drie eigenaren, uitzoeken. “Ik heb niks tegen die krakers, maar ik heb alles gedaan wat ik moest doen om kraak te voorkomen. Ik heb voor een anti-kraakwacht gezorgd. Die belde me net trouwens op: hij is helemaal over zijn toeren. Ik heb de politie ingeschakeld. We moeten nu gaan uitzoeken of dit kan. Het is vervelend, maar ik wacht gewoon even af.”

Volgens de krakers zelf is hun actie legaal. “Het pand staat al anderhalf jaar lang leeg”, aldus kraker Mit. Op het pand rust geen woonbestemming. Het bewonen van het pand is derhalve in strijd met het bestemmingsplan.

De afgelopen jaren zijn verschillende uitbaters van het restaurant op de fles gegaan, onder meer vanwege de hoge pacht.

De Forellenhof heeft in die periode verschillende namen gehad waaronder De Heerlijkheid, De Elzenbeek en laatstelijk Het Palatijn. Deze sloot in juni vorig jaar op last van de curator de deuren. Zes mensen kregen ontslag.

Het bedrijf heeft de laatste jaren ook herhaaldelijk op de agenda van de Ubbergse politiek gestaan. In 1995 kwamen de uitbreidingsplannen (met bedrijfswoning) van het bedrijf zo vaak aan bod in de commissie Grondgebied dat die op een gegeven moment de ‘forellencommissie’ genoemd werd. En begin 2000 zorgde Truus van der Sande voor de nodige commotie met een plan om het restaurant te slopen en er twee huizen voor terug te bouwen. Later kwam ze daar op terug: ‘Het is zo mooi hier, dit moet horeca blijven.’

[squat!net]