Binnenkant 12 gekraakt

PERSBERICHT 11 april 2004 Een stukje Amsterdam terugpakken. Vandaag hebben wij de kantoorruimte op Binnenkant 12 gekraakt. Het huis maakt deel uit van het terrein van het Scheepvaarthuis, een historisch gebouw dat in 1998 door de gemeente van de hand is gedaan aan projectontwikkelaar van Eijl, eigenaar van de luxe hotelketen Amrath. In plaats van de sociale functie voor het gebouw te vinden dat in overeenstemming is met de behoeften van de buurt, heeft de gemeente weer eens de weg gekozen van het grote geld. Op verschillende plekken van Amsterdam verrijzen binnenkort enorme hotels, terwijl de binnenstad door de speculatieve huizen- en winkelprijzen steeds minder toegankelijk wordt voor de Amsterdamse bevolking zelf.

In 1998 wordt Het Scheepvaarthuis (tezamen met parkeerterrein en Binnenkant 12) verkocht door de gemeente aan van Eijl voor rond de 15 miljoen euro. Op het moment van de verkoop had het Scheepvaarthuis in het bestemmingsplan nog een openbare functie, maar de verkoop zegde de gemeente toe, de eigenaar te helpen met het realiseren van een 4sterren hotel in die ruimte. Het GVB zal daardoor eind december moeten vertrekken naar Sloterdijk.

In 2001 bleek echter dat de eigenaar het daarbij niet zou laten. Van Eijl vatte het plan op om het parkeerterrein van het Scheepvaarthuis te bebouwen met nieuwe hotelkamers en het daarnaast gelegen monument Binnmenkant 12 om te bouwen tot een cafe/restaurant. Dit tot woede van de buren, die hun mooie steegje (Buitenbantammerstraat) overschaduwd zagen worden door een immense nieuwbouw tot wel 35 meter hoog en op de koop toe de ingang van de parkeergarage voor hun deur zouden krijgen. Zij richtten een vereniging op en stelden een alternatief plan op: woningen en groen zou er op de oude parkeerplaats moeten komen en geen logge hoteluitbreiding. Van Eijl reageerde niet, maar na alle bezwaren moest hij zijn nieuwe plannen voorlopig uitstellen. Wij, de bewoners, zijn jongeren die voor een betaalbaar huis in Amsterdam niet in aanmerking komen. Met deze kraak willen wij protesteren over de gang van zaken in Amsterdam. De gemeente geeft structureel prioriteit aan het ombouwen van de binnenstad tot toeristenparadijs boven de behoeften van de eigen bewoners. Door de speculatieve toeristeneconomie in de binnenstad worden de prijzen van huizen en levenswaren opgedreven tot ongekende hoogtes Wij steunen het initiatief van de buren van harte en willen een stukje Amsterdam terugpakken op de toeristenindustrie, projectontwikkelaars, huizenmelkers en betrokken politici. De stad is van iedereen! De nieuwe bewoners van Binnenkant 12

.

Tags: