Kraak in Düsseldorf

Op 18 oktober werd het pand aan de Binterimstrasse 28 gekraakt. Al meer dan een jaar vechten huurders en organisaties de door de woningbouwvereniging geplande sloop van nummer 26-32 aan. De huizen zijn in goede staat, desondanks was hun bemoeienis tot nu toe zonder resultaat. Vandaar dat er nu, na al een half jaar leegstand, over is gegaan tot het kraken.

De huizen worden al 15 jaar niet meer opgeknapt door de eigenaar. Daarom hebben de huurders het zelf maar gedaan. Ze hebben nu allemaal ontruiming aangezegd gekregen. Dankzij het feit dat sommigen hiertegen in verzet zijn gekomen, kunnen ze er nu nog wonen. De sloopplannen hebben betrekking op 43 woningen. Dit terwijl er 5.623 huishoudens, ofwel ongeveer 15.000 mensen woningzoekende zijn in Dusseldorp. Deze duizenden mensen kunnen vanwege de te hoge huren veroorzaakt door de ‘vrije markt’ moeilijk een woning vinden. De gemeente heeft gemeld dat er in de toekomst nog minder betaalbare woonruimte beschikbaar zal zijn.

Niet het kraken van leegstaande huizen is krimineel maar de leegstand en de sloopplannen van de Düsseldorfer Wohnungsgenossenschaft aldus de krakers van Binterimstrasse 28

De eis van de woningbouwvereniging om het pand te ontruimen is voorlopig ingetrokken en er zijn onderhandelingen gestart met als ultimatum zondagavond 12 uur. Tot die tijd is wegens de intrekking van de aangifte de kraak legaal. Bij de onderhandelingen was ook de diakonie betrokken die de ter plaatse nieuw te bouwen woningen voor hoge huren zou gaan afnemen.

bron en meer nieuws en foto’s: http://de.indymedia.org/2003/10/63615.shtml

zie voor meer duitstalig kraaknieuws http://squat.net/de/news

[squat!net]