Buurt Villa 13 ziet slopers graag komen

  Buurt Villa 13 ziet slopers graag komen


woensdag 14 aug. 2002

Door PIM ROELOFS

VELP – Voormalig krakerspand Villa 13 en het aangrenzende pand in Velp maken plaats voor veertien appartementen. Het is wachten op de slopershamer. De dubbele villa maakt een troosteloze indruk.

Waarom heeft ontwikkelaar Vastgoed Oost uit Bunschoten na jaren opeens haast met de sloop van de dubbele villa aan de Arnhemsestraatweg in Velp?

Bijna alle appartementen zijn verkocht. Sommige kopers wachten al jaren op hun nieuwe appartement.

De nieuwbouwplannen op die plek bestaan al sinds 1988. Krakers namen begin jaren negentig hun intrek in Villa 13. In juni van dit jaar is het krakerspand ontruimd. Vastbouw Oost bezit de villa met nummer 15 sinds 1991. Villa 13 is sinds 2001 eigendom van Vastbouw.

Is renovatie niet meer mogelijk?

Jarenlang is er geen onderhoud gepleegd aan de dubbele villa. Zowel nummer 13 als 15 is volgens Vastbouw Oost onbewoonbaar. Renovatie is financieel niet haalbaar. Er zou te veel aan de villa’s moeten gebeuren. Omwonenden bevestigen dat laatste.

Wat vinden de omwonenden van de op stapel staande sloop van Villa 13 en de aangrenzende woning?

Veel omwonenden hadden het liefst gezien dat alles bij het oude was gebleven. Ze vinden de Arnhemsestraatweg, met de tientallen imposante villa’s, hèt visitekaartje van Velp. Maar omdat beide panden, en met name Villa 13, dermate zijn verwaarloosd, ziet de buurt de slopers liever vandaag dan morgen komen.

“Het is één grote bende. Mensen moeten het zien om te geloven. Beide panden zijn niet meer te redden. Heel jammer. We krijgen er een kolossaal en lelijk appartementencomplex voor terug”, vertelt een buurtbewoner, die liever anoniem wil blijven.

Welke beeldbepalende villa’s in de gemeente Rheden zijn de afgelopen decennia verdwenen?

Tientallen gebouwen zijn afgebroken. Drie voorbeelden: Villa Casa Cara aan de Kastanjelaan in Velp brandde eind jaren zeventig af. Het eens zo statige pand stond er tot februari van dit jaar verloren bij. Op dit moment verrijst er een appartementencomplex voor verstandelijk gehandicapten.

Hotel De Engel in De Steeg maakte begin jaren zeventig plaats voor het nieuwe gemeentehuis. Daarmee kwam een einde aan een geschiedenis van ruim drie eeuwen De Engel.

Villa De Ketelaar in Ellecom was vroeger een opvanghuis voor moeilijk opvoedbare kinderen. Aan het eind van de vorige eeuw werd De Ketelaar aan de Zutphensestraatweg bewoond door krakers. In 2000 werd het pand gesloopt. Inmiddels staan er woningen.

Kan de sloop en nieuwbouw alsnog niet doorgaan?

Vastbouw Oost wil graag bouwen, de gemeente Rheden verleent haar medewerking. Ze heeft opnieuw een bouwvergunning verleend. Deze week beslist het college van burgemeester en wethouders over de door Vastbouw opnieuw aangevraagde sloopvergunning. Het bedrijf moest nieuwe vergunningen aanvragen omdat B en W, op advies van de commissie voor beroep- en bezwaarschriften, de vergunningen had ingetrokken.

Omwonenden kunnen weer bezwaarmaken tegen de sloop- en bouwvergunning. Een omwonende die acht jaar lang tegen de bouw knokte, heeft weinig hoop en maakt niet nog een keer bezwaar.

“Vastbouw heeft onlangs het bouwplan aangepast en de torentjes van het complex gehaald. Nu zou het bouwplan binnen het bestemmingsplan passen. Dan wordt het voor ons wel heel moeilijk om de bouw tegen te houden. Feit blijft dat de gemeente de bouw van dit enorme complex had moeten tegenhouden.”

[squat!net]