excessief politiegeweld bij mislukte kraak in am*dam oost

  excessief politiegeweld bij mislukte kraak in am*dam oost


Vanmiddag (zondag 11-8) heeft een groep krakers en sympathisanten geprobeerd om een etage in de Madurastraat te kraken. De te koop staande etage bleek echter nog in gebruik te zijn. Ondanks het feit dat de krakers meteen aanboden om het pand te verlaten, en de toegebrachte schade te vergoeden, vond de politie het nodig om in te grijpen.

In eerste instantie werden een aantal mensen voor de deur van de Madurastraat opgepakt, terwijl de rest zich terugtrok naar een nabijgelegen kraakpand. Dit ging gepaard met excessief pepperspray-gebruik, en harde charges. Daarop besloot de politie dat het nog niet genoeg was, en dat ook de mensen in het naburige kraakpand meegenomen moesten worden.

Na overleg met de mensen in dat pand, besloten de krakers naar buiten te komen, omdat ze geen zin hadden in een inval. Deze kans werd echter door de smeris meteen onmogelijk gemaakt; zij vielen het pand binnen en pakten alle aanwezigen op. Dit met de woorden dat ze later wel zouden kijken wie er iets mee te maken had.

De kraakgroep erkent dat het niet de bedoeling is dat bewoonde panden gekraakt worden. Mocht een dergelijke fout onverhoopt toch gemaakt worden, dan is het goed gebruik om de schade aan een dergelijk pand te herstellen of te vergoeden. Het gevaarlijke, excessieve, willekeurige en brute geweld van de politie was volstrekt onnodig.

Het is onbegrijpelijk dat mensen die in acute woningnood zitten met een dergelijke repressie geconfronteerd worden. Het doet de verstandhouding tussen krakers en politie geen goed, en dit in een tijd waarin door de toenemende woningnood en onmogelijke huizenprijzen, kraken een steeds legitiemer middel wordt.

[squat!net]