ontruiming Can Masdeu in Barcelona

  ontruiming Can Masdeu in Barcelona


Vandaag hebben de spaanse smerissen geprobeerd Can Masdeu te ontruimen. Mensen van dit kraakpand aan de rand van Barcelona hebben veel acties tijdens de EU top in maart georganiseerd. Ondanks dat al deze acties geweldloos waren moeten ze er nu voor boeten. Een aantal mensen dat met klimspullen aan het gebouw is gaan hangen hebben ze nog niet te pakken kunnen krijgen. De klimmers zijn van plan daar drie dagen te blijven. De politie kijkt voorlopig toe. Eerder was wel iedereen verbonden in de buurt van het pand te komen. Een journalist die is gearresteerd omdat hij niet de juiste papieren zou hebben. Ondanks deze intimidatie en problemen wordt op dit moment wel zo dicht mogelijk bij het pand een solidariteits-camping opgezet. Ook solidariteitsacties in andere landen zijn welkom. geef een korte reaktie op dit artikel het verzet gaat door!!!!

01.05.2002 01:37 De strijd gaat door, Can Masdeu is nog niet ontruimd! Er zijn (toen ik wegging althans, rond 11 uur) nog 10 mensen in Can Mas Deu. Er hangt onder meer een badkuip, veel mensen zitten op balken die ver uit het raam hangen, er staat een enorm hoge driepoot op het dak met daarin iemand, ook een paal met iemand erin, stoelen die aan de muur hangen met mensen erop, en er is iemand over een touwbrug aan het lopen. 1 persoon heeft ´s avonds helaas moeten opgeven, omdat zijn waterfles door de politie is afgepakt. Hij is voorzover ik weet niet gearresteerd. De aktie camping is een groot feest, compleet met vuurshow en live muziek, en de politie laat (liet? het is inmiddels 1.15) de mensen feestvieren. Helaas weigeren ze ten allen tijde om water, voedsel of dekens binnen te laten brengen, door wie dan ook. Er is een uitgebreide persverklaring hierover aan zowel de gevestigde media als de alternatieve media afgegeven voor de TV- camera, waarin duidelijk wordt gesteld dat de politie de mensenrechten absoluut niet in acht neemt. De ambulances en de brandweer weigeren ook water aan de bewoners te verstrekken, dit is een groot probleem. De dreiging werd vanmiddag opgevoerd. Korte tijd was de groep sympathisanten in tweeen gedeeld, doordat 4 nieuwe blikken de weg afsloten voor de achtergebleven groep. Men liet ook het geluidssysteem niet door, waarna dit alsnog via het dal naar de achtertuin is gebracht voor het feest en de actiecamping. Er is veel politie in burger aanwezig, de hele dag al. Dit levert vette problemen op voor enkele sin papeles/ no papers. 4 sympathisanten zijn in het zwembad/de bron in de tuin gaan zwemmen, en hebben deze ¨bezetting¨ zo´n 4 tot 8 uur volgehouden, voor ze uiteindelijk geheel verstijfd eruit kwamen. De sympathisanten zijn met name buurtbewoners afkomstig uit de wijk Canyelles, waar Can Mas Deu ligt. De tuin is deels hun werk, het huis (voormalig Pesthuis) heeft 53 jaar leeggestaan en men is zeer positief over de bewoners en de geest waarin men dingen organiseert. Daarnaast is de steun van de lokale Okupa/kraakbeweging enorm, tesamen met de ideele organisaties en aktiegroepen uit de stad. Can Mas Deu heeft sinds de kraak (4.5 maand terug) talloze akties en mani´s georganiseerd (bijvoorbeeld rond de EU top), en de politie is duidelijk van plan om door middel van een ontruiming van het pand dit vruchtbare en enthousiaste initiatief de kop in te drukken. Internationale druk kan zeker helpen. Degene die voor info gebeld kan worden is Andreu, +34-mobiel:660631947. hij heeft ook fotos (zover ik weet niet digitaal maar dat kan natuurlijk omgezet worden). ikzelf ben vanaf morgen weer voor reacties te bereiken, op  mlijn [at] antenna [dot] nl.

http://www.indymedia.nl/2002/04/3600.shtml


Tags: