Krakers 2e Walstraat klagen over slechte zorg in politiecel

  Krakers 2e Walstraat klagen over slechte zorg in politiecel


Krakers 2e Walstraat klagen over slechte zorg in politiecel

Door onze verslaggever

NIJMEGEN – De Commissie Toezicht Politiecellen (CTPC) stelt een onderzoek in naar de behandeling die twee arrestanten vorige maand zouden hebben gekregen in een Nijmeegse politiecel.

De twee hebben via de Werkgroep Klachten Politieoptreden laten weten dat ze een dag lang geen eten kregen. Daarnaast was een van hen bij zijn aanhouding gewond geraakt aan zijn mond. Hem zou medische zorg zijn onthouden. De ander zou geen jodium en pleister hebben gekregen om een wondje aan zijn vinger te kunnen verzorgen.

De twee Nijmegenaren werden 27 februari aangehouden na de ontruiming van een kraakpand in de Tweede Walstraat. De twee hadden enkele agenten beledigd en vertrokken niet snel genoeg uit de straat toen de politie daarom vroeg.

Na hun arrestatie belandden ze eerst enkele uren in een ophoudcel, aldus de werkgroep. Toen zij rond zes uur ‘s avonds in verzekering werden gesteld, zou het te laat zijn geweest om nog eten te krijgen. Beide arrestanten hadden die middag meermaals om een veganistische maaltijd (zonder dierlijke producten) gevraagd. ‘s Avonds vroegen zij om een veganistisch ontbijt voor de volgende ochtend. Ook dat werd volgens de werkgroep niet geleverd. Pas toen zij rond een uur werden vrijgelaten, zouden ze enkele boterhammen met jam hebben gekregen. Verder moest een van de arrestanten tijdens het luchten op sokken naar de luchtplaats. omdat zijn schoenen in beslag waren genomen. Een verzoek om iets te mogen lezen, werd afgewezen.

Voorzitter Maria van den Muijsenbergh van de CTPC zegt verbaasd te zijn over de klachten. “De arrestantenverzorging in Nijmegen is uitbesteed aan een particulier bedrijf en staat normaal gesproken bekend als uitstekend. Ik hoop dus dat het niet is dat de arrestanten niet goed verzorgd zijn omdat ze ‘politiek lastig’ waren en hun naam niet wilden opgeven. Iedereen heeft recht op een arts en op een maaltijd waarbij rekening is gehouden met dieetwensen. We onderzoeken dit heel zorgvuldig.”

Bij de politie was niemand bereikbaar voor commentaar. De Commissie Toezicht Politiecellen hoopt begin volgende week het onderzoek af te ronden.


Zie ook het persbericht

squat.net/nijmegen

[squat!net]


Tags: