Krakers nemen bezit van lege loods in Groenestraat

  Krakers nemen bezit van lege loods in Groenestraat


Krakers nemen bezit van lege loods in Groenestraat

Door onze verslaggever

NIJMEGEN – Een groep krakers heeft woensdagavond bezit genomen van een loods op het perceel Groenestraat 249 in Hazenkamp. De loods is eigendom van Plegt-Vos Vastgoedontwikkeling in Bemmel en werd eerder gebruikt door Smit Sinus, een verzameling bedrijven in de metaalsector die in 1997 failliet werd verklaard.

Volgens de krakers staat de ruimte al zeker drie jaar leeg. De groep, die zich krakersgroep De Loodsen noemt, wil de loods gebruiken als woonruimte, fietsenwerkplaats en sociaal-culturele ontmoetingsplaats. „Er is een aantal kamers waar vijf, zes mensen kunnen wonen. De rest van de loods willen we opknappen om later bijvoorbeeld films te draaien. Het is zonde dat zo’n ruimte als deze nu niet wordt gebruikt”, verklaart een woordvoerder.

Met een slager die een gebouw aan de voorzijde van het perceel gebruikt als kantoorruimte, zijn volgens hem afspraken gemaakt. „Hij gebruikt de vooringang om bij zijn ruimte te komen. Wij nemen de achterom.”

De krakersgroep denkt ongeveer twee weken nodig te hebben voordat het pand zodanig is opgeknapt dat er in gewoond kan worden. „We zijn druk bezig met aanpassingen.”

De advocate van Plegt-Vos, Barbara Janssen, zegt voor haar cliënt te onderzoeken of er mogelijkheden zijn de loods te ontruimen. „Volgens ons rust er geen woonbestemming op het pand. Het is altijd als fabriekshal en technische ruimte in gebruik geweest.”

Plegt-Vos is betrokken bij plannen om het volledige terrein van Smit Sinus, tegenover het bedrijfsverzamelgebouw gelegen, te ontwikkelen. Wat er precies moet komen op de van de voormalige fabrieken, wil Janssen op dit moment nog niet zeggen omdat onderhandelingen nog gaande zijn. Mede omdat er op het terrein sprake is van bodemverontreiniging neemt een en ander de nodige tijd in beslag, aldus de advocate.

De loods aan de Groenestraat was al eerder doelwit van krakers. Een groep hbo-studenten eigende zich het pand toe in augustus 1996 om het een dag later alweer te verlaten. Naar eigen zeggen als gevolg van intimidatie. Het pand was toentertijd nog eigendom van Holec Beheer. Plegt-Vos kocht het in voorjaar 1999.


Zie ook squat.net/nijmegen


[squat!net]


Tags: