Utrechts pand opnieuw gekraakt

  Utrechts pand opnieuw gekraakt


Vandaag is Vleutenseweg 42 opnieuw in gebruik genomen. Het pand werd jaren geleden gekraakt en brandde ergens in ’97/’98 af, waarschijnlijk na kortsluiting. De bewoner kreeg nogal wat gezeik over zich heen vanwege een illegale stroomaansluiting en een klein wietkwekerijtje en kwam niet meer terug. Behoorlijk beschadigd maar nog best te redden stond het pand toen langzaam te verkrotten.

Hier kwam een eind aan in augustus 1999 toen tijdens de Utrechtse Kraakdagen het pand geherkraakt werd. Het opknappen liep echter halverwege in de soep en uiteindelijk woonde er nog wat junks die in het pand gekropen waren nadat de krakers waren vertrokken. Twee weken geleden ontruimde de politie de junks vanwege overlast en ging een ploegje bouwvarkens door het pand om de boel nog verder te slopen. Vanaf vandaag zit er weer een serieuze groep mensen in het pand die van plan in om de boel grondig te herstellen en op te knappen.

Het pand is nu waarschijnlijk in handen van de gemeente. Na de grootschalige renovatie van de wijk Lombok bleven er wat wazige ideeen en bergen geld over; het plan ‘de kop van Lombok’ heeft hier ook mee te maken. Tientallen woningen en winkels moeten verdwijnen voor een winkelcentrum en appartementen. Vergunningen zijn er nog niet en een aantal eigenaren heeft geen zin om te vertrekken. Het gekraakte pand zou uiteindelijk ook moeten wijken voor dit project (reden waarom het na de brand nooit gerenoveerd is) en dat kan dus nog wel even duren.

KSU Utrecht


Tags: