Fagel gekraakt

  Fagel gekraakt


Vandaag, 21-10-1, werden door een veertigtal mensen enkele etages gekraakt. Meestal wordt dat hier niet gemeld, maar aangezien de eigenaar een oude bekende is, willen we je het buurtpamfletje van de krakers niet onthouden.

  Beste Buren

Zoals u misschien reeds heeft gemerkt hebben wij zondag 21-10 j.l. de etages 1 en 2 van het pand gelegen op de hoek 1e C. Huygensstraat 1/ Jacob van Lennepkade 75 gekraakt na meer dan een jaar leegstand.

Eigenaar van de etages is Samantha Fagel, dochter van de beruchte Anton Fagel. Deze Anton Fagel was in de tweede helft van de jaren 70 actief onder de naam F&S Properties BV in de Amsterdamse volksbuurten en kocht etages, panden en hele straten op om dan de huurders met alle middelen (desnoods met geweld) eruit te krijgen en de (gesplitste) panden met woekerwinst door te verkopen.

Over deze praktijken zijn van de hand van huurdersverenigingen en het Spekulatie Onderzoeks Kollektief (SPOK) complete zwartboeken verschenen. Deze hebben indertijd geleid tot de interesse van justitie en gemeente.

Aan deze schandelijke praktijken kwam pas een eind na het instorten van de onroerend goed markt en het faillissement van Fagel (persoonlijk en een groot deel van zijn BV’s) wat meerdere gevestigde hypotheekbanken aan het wankelen bracht door dat ze met een schuld van meer dan 40 miljoen bleven zitten. Zijn arrestatie in 1982 als hoofdrolspeler in de beruchte Slavenburg-affaire waarbij grote sommen zwart geld werden ondergebracht bij de Slavenburg Bank haalde de landelijke pers.

Na rechtzaken m.b.t. belastingfraude en oplichting waarbij hij ontsnapte aan boetes/gevangenisstraf door vormfouten bij justitie heeft Anton Fagel altijd gezegd dat hij niet meer betrokken is bij de onroerend-goedmarkt maar het feit dat zijn dochters al op jonge leeftijd meerdere panden met een gezamelijke waarde van ettelijke miljoenen bezitten waarbij A. Fagel steevast optreedt als ‘adviseur’ voor zijn dochters, laat zien dat dat niet waar is.

Bij de Fagels worden tegenwoordig niet zozeer huurders de dupe alswel kleine huiseigenaren die hun bezit willen verkopen. fagel tekent een voorlopig koopkontrakt met een redelijke koopprijs en als de verkopers dan zo aan hem vast zitten dat het kontraktbreuk is als ze met iemand anders in zee gaan, worden deze ernstig onder druk gezet (gedupeerden spreken zelfs van chantage) zodat ze het uiteindelijk voor een fractie van de oorspronkelijke prijs verkopen.

Vaak dezelfde dag nog verkoopt Fagel het pand door met een winst die in de tonnen loopt. Opnieuw hebben fiscus en justitie belangstelling getoond voor de praktijken van de familie, tevens zijn de Fagels verwikkeld in meerdere rechtzaken met gedupeerden.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geinformeerd over de achtergronden van deze actie en zullen u op de hoogte stellen zo gauw er meer informatie is over de specifieke situatie van dit pand

etc.etc.

met vriendelijke groet

De nieuwe bewoners